„Klubrádió
Esti gyors

Háttér Társaság Orbán mondatáról: A zsigeri félelmekre akar hatni

14/01/2022 23:44

| Szerző: Klubrádió/szg

A miniszterelnök pénteken azt mondta: "A homoszexualitás is jelen van a világban, aztán, hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, arról van egy nagyon nagy vita." Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője közölte: ilyen vita természetesen nincs, a miniszterelnök a zsigeri félelmekre akar hatni az ilyen állításokkal. Ez egy stratégia része, amelynek lényege, hogy a pedofíliával szembeni jogos félelmeket akarják ráhúzni a meleg és leszbikus emberekre. Így akarják elérni, hogy a választási kampány ne a korrupcióról vagy a covid-helyzetről, hanem előítéletekről szóljon.

2022. január 14. Esti gyors / részlet, Dombos Tamás (22.01.14.)
07:39
00:00

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban a többi között azt mondta: „A homoszexualitás is jelen van a világban, aztán, hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, arról van egy nagyon nagy vita”. Ungár Péter LMP-s képviselő és a Budapest Pride már reagált is a szerintük súlyos, gyűlöletkeltő, hazug mondatra, illetve az LMBTQ-közösség elleni uszításra.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője az Esti gyorsban először is elmondta: természetesen tudományos közegben ilyen viták már nincsenek. A pedofília mint jelenség független attól, hogy azonos vagy ellenkező nemű emberek sérelmére követi-e el valaki; vannak hetero- és homoszexuális pedofilok is. Amit Orbán Viktor mond, az egyszerű és egyértelmű hazugság – fogalmazott. Szerinte egyébként a heteroszexuális pedofíliát nem veszik eléggé komolyan, az ellen Orbán Viktor nem akar kampányolni, amikor például családban férfiak kislányokat zaklatnak, miközben a melegek ellen népszavazást kezdeményez.

Hozzátette: legutóbb 2021 nyarán mérte egy Medián-kutatás az előítéletesség elterjedtségét, és ott körülbelül a megkérdezettek 20 százaléka mondta azt, hogy nem lehet kizárni, hogy ártanak a gyerekeknek a meleg és leszbikus emberek. Tehát ez jelen van a társadalomban, de szerencsére messze nem a többség osztja.

Orbán a zsigeri félelmekre tud hatni

Hogy Orbán Viktor miniszterelnökként miért egy ilyen egyértelműen előítéletes és a társadalom széles tömegei által már nem osztott véleménybe áll bele, nagy kérdés. Dombos Tamás szerint Orbán a zsigeri félelmekre tud hatni az ilyen állításokkal. Az egész gyermekvédelminek hazudott törvény és a népszavazás erre az összemosásra van felépítve, nem véletlen, hogy a pedofilellenes törvénybe tették bele a sokat vitatott rendelkezéseket. Ennek az a lényege, hogy a pedofíliával szembeni jogos félelmeket akarják ráhúzni a meleg és leszbikus emberekre. Ez Dombos szerint politikai stratégia része, ezzel akarják mobilizálni a választókat, hogy a választási kampány ne a korrupcióról, lopásokról, covid-helyzetről, hanem az LMBTQI-emberek ügyének előítéletes tálalásáról szóljon.

Kellett egy új ellenségkép

Azt mondta: 2018-19-ig „élni és élni hagyni” helyzet volt, Orbán Viktor is arról beszélt, hogy egyensúlyban vannak a többség és a kisebbség jogai, és ehhez nem szabad hozzányúlni. Ehhez képest azóta előbb a transznemű emberek jogait korlátozták, aztán az örökbefogadás lehetőségét azonos nemű pároknál, majd pedig jött a propagandatörvény, amely az egész LMBTQ-közösséget megbélyegzi, és ezt próbálják tetézni a népszavazás. Szükség volt egy új ellenségképre, a migránsok nincsenek itt, már nem lehet velük riogatni.

Dombos Tamás hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartják, hogy az ellenzéki pártok érvénytelen szavazásra hívjanak fel a népszavazáson. A Háttér Társaság is erre kér mindenkit, mert szerintük ezzel tudják megmutatni, hogy nem értenek egyet azzal a „kirekesztő, gyűlöletkeltő propagandával”, amit a kormány folytat.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2022. január 14., péntek 18:45
Műsorvezető: Selmeci János