„Klubrádió
A lényeg

Március 10-én választják meg a köztársasági elnököt

13/01/2022 14:51

| Szerző: Klubrádió

Március 10-én lesz az államfőválasztás – válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telex kérdésére a csütörtöki kormányinfón.

Az Alaptörvény csak két ciklust engedélyez az államfő számára, így a kormánypártoknak új jelöltet kellett választaniuk Áder János utódául. Gulyás Gergely szerint a miniszterelnök Kövér Lászlónak ajánlotta fel ezt a pozíciót, de a házelnök nem vállalta a jelöltséget – foglalta össze a Telex.

A Fidesz köztársaságielnök-jelöltje Novák Katalin lett, ezt decemberben maga Orbán Viktor jelentette be. Ezután Novák 2021 végén lemondott a családokért felelős miniszteri posztról, amelyet korábban másfél évig töltött be, így távozása után hárommillió forint körüli végkielégítés jár neki.

Novák Katalin, a Fidesz államfőjelöltje háromgyerekes családanya, kétdiplomás, négy nyelven beszélő jogász-közgazdász, aki 2014 és 2020 között államtitkárként foglalkozott család- és ifjúságügyekkel, majd onnan lépett előbbre miniszterré.

A Budapest Pride szóvivője szerint Novák "homofóbia-miniszter", aki eddig is ápolt kapcsolatokat olyan, nem ritkán orosz oligarchák által alapított vallási fundamentalista csoportokkal, amelyek kirekesztők, ha nem ellenségesek a kisebbségi csoportokkal szemben. E csoportok fő célja a nők jogainak csorbítása: abortusztilalomért, a szexuális felvilágosítás ellen lobbiznak, gyakran nem is abban az országban, ahol létrejöttek. Természetesen az LMBTQ-emberek jogegyenlősége ellen is aktívan fellépnek. 

A kormányinfón elhangzott többi bejelentésről itt írtunk.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)