„Klubrádió
A lényeg

Hárommilliós végkielégítést kaphat Novák Katalin

23/12/2021 14:22

| Szerző: Klubrádió

Mintegy hárommillió forintos végkielégítéssel búcsúzhat miniszteri posztjától Novák Katalin, aki december végi hatállyal mond le, miután Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, a Fidesz őt javasolja a köztársasági elnöki posztra. A Fidesz volt alelnöke májustól foglalhatja el az államfői pozíciót – írja a 24.hu.

A portál cikkében jelzi: mivel Novák csak másfél évig volt családokért felelős tárca nélküli miniszter, ezért nem három havi pénz jár neki, mint a büntetőügye miatt lemondott igazságügyi államtitkárnak, Völner Pálnak, hanem csak másfél havi illetmény, ez az említett csaknem hárommillió forint.

Ha megválasztják, Novák Katalin májustól a miniszteri fizetésének dupláját kapja, azaz körülbelül havi négymillió forintot. Az államfő illetménye ugyanis – a parlamenti képviselőkhöz hasonlóan – az átlagkeresethez van kötve. A hatályos törvények szerint ez az apanázs élete végéig jár neki, személyes gépkocsi-használattal, háromfős titkársággal, egészségügyi ellátással együtt.

Ráadásul ha kéri, akkor a „megfelelő lakhatását is biztosítja” neki az állam egy fős személyzettel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy rezidenciát is kapnak használatra, amelyben családjával élhet akkor is, ha lejárt az államfői mandátuma.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a keddi kormányinfón ismerte el újságírói kérdésre, hogy Novák Katalin családügyekért felelős tárca nélküli minisztert jelölik az államfői posztra Áder János utódjául. A 44 éves fideszes politikus lehet a legfiatalabb köztársasági elnök a magyar történelemben, valamint az első női elnök is. Novák megválasztásáról még az országgyűlési választás előtt dönt a parlament, és a papírforma szerint a fideszes kormánytöbbség támogatásával májusban léphet hivatalba.

(via 24.hu, kép: MTI/Soós Lajos)