„Klubrádió
Reggeli gyors

"A homofóbia-minisztert jelölték köztársasági elnöknek"

24/12/2021 15:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nemcsak az emberi jogokra jelent veszélyt Novák Katalin államfői kinevezése – véli Radványi Viktória. A Pride szervezője szerint Novák olyan szervezetekkel áll kapcsolatban, amelyeket orosz oligarchák pénzelnek.

2021. december 24. Reggeli gyors - részlet 21.12.24. Radványi Viktória
12:53
00:00

"Sárba tiporják az emberi jogokat, ha a homofóbia-miniszter lesz a köztársasági elnök" – írja közleményében a Budapest Pride.

Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője a Klubrádióban kifejtette, hogy a helyzet már most rossz, hiszen Novák Katalin eddig is ápolt kapcsolatokat olyan, nem ritkán orosz oligarchák által alapított vallási fundamentalista csoportokkal, amelyek kirekesztők, ha nem ellenségesek a kisebbségi csoportokkal szemben. "De ez a helyzet könnyen még rosszabbra fordulhat" – utalt Radványi Novák köztársasági elnöki kinevezésére.

E csoportok fő célja a nők jogainak csorbítása: abortusztilalomért, a szexuális felvilágosítás ellen lobbiznak, gyakran nem is abban az országban, ahol e szervezetek létrejöttek. Természetesen az LMBTQ emberek jogegyenlősége ellen is aktívan fellépnek. Novák Katalin államtitkári kinevezése óta éjt nappallá téve dolgozik nemzetközi gyűlölet-exportőrökkel, mint a World Congress of Families (WCF), a CitizenGo, vagy a International Organization for the Family. A WCF például azért lobbizott, hogy Ugandában halálbüntetés járjon a homoszexualitásért. Ráadásul olyan amerikai szervezetről van szó, amely a Kreml támogatását élvezi és milliárd dolláros támogatásokat kap orosz oligarcháktól és az orosz ortodox egyháztól. Ilyen kapcsolatok árnyalják Novák Katalin köztársasági elnöki kinevezését.

 
 
Demográfiai csúcs Budapesten - Sajtótájékoztató
 
Novák KatalinFotó: Soós Lajos/MTI
 

Azzal kapcsolatban, hogy milyen következmlényekkel járhat, ha Novák valóban hivatalba lép, óvatosan megjegyezte, hogy a választásoktól sok minden függ. Ha a Fidesz újra kormányt alakíthat, Radványi újabb jogokat csorbító lépésekre, "rituális erődemonstrációra számít. "Minél égetőbbek a társadalom egészét érintő problémák, annál inkább támadja a kormány azokat a kisebbségeket, akik ellen könnyű gyűlöletet szítani" – mondta.

A kinevezés hosszú távú hatását ennél is riasztóbbnak tartja, hiszen az orosz oligarchákkal való együttműködés ganúja nemzetbiztonsági kérdés. Megismételete a közleményben leírtakat: ha Novák Katalin lesz Magyarország következő államfője, az komoly veszélyt jelent majd a magyar nőkre, az LMBTQ jogokra, a szólásszabadságra és a magyar demokráciára nézve.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Radványi Viktóriával
2021.12.24., péntek 8:32
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert