„Támogassa
A lényeg

Bírságolnak a Librinél a homofób törvény miatt

3/07/2023 09:03

| Szerző: Klubrádió

A kormányközeli kezekbe került Libri boltonként vizsgálja felül kínálatát, mert májusban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírságot szabott ki a Librire egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna.

A melegellenesként hivatkozott törvény hatására a Libri a könyvesboltjaiban más kategóriába, más polcokra rakta egy magyar regényíró könyveit. Papp Dóra három könyve az ifjúsági tematika helyett a szórakoztató kategóriába került át – írja a Telex.

A portál információi szerint ebben az is  szerepet játszhat, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság májusban már bírságolt egy könyv miatt, amit ifjúságiként árultak.

A Libri a közelmúltban került a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítványának  leányvállalata szinte kizárólagos tulajdonába.

Libri az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja, a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak. Ebbe egyrészt azért kezdtek bele, mert valóban kevésbé tudhatják a boltjaikban forgalmazott több tízezer könyv mindegyikéről, hogy van-e benne olyan tartalmi elem, amelyet a két évvel ezelőtt elfogadott jogszabály miatt kifogásolhatnak a hatóságok.

Másrészt az is fontos szerepet játszhat abban, hogy felülvizsgálják a kínálatukat, hogy információink szerint májusban a fogyasztóvédelmi hatóság (ami lényegében egy kormányhivatalt jelent) pénzbírságot szabott ki a Librire egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai miatt nem ott kellett volna.

Vizsgálat indult a másik könyvterjesztő, a Líra ellen is. Nyáry Krisztián kreatív igazgató a portálnak megerősítette, a fogyasztóvédelem akcióját követte Rétvári Bence államtitkár (KDNP) bírálata. A politikus érvelésével ellentétben a homoszexualitás valójában szexuális orientáció, nem nemi identitás. A Lírával szembeni hatósági vizsgálat nem zárult le.

Nyáry szerint a Líra még nem döntötte el, mit lép, a jogszabályt ugyan nem tartják végrehajthatónak, de jogkövetőek annak dacára is, hogy a törvény olyan tágan értelmezhető, hogy a szépirodalmi művek fele a hatálya alá esik.