„Köszönjük,
A lényeg

Megbírságolták a Lírát egy le nem fóliázott, "homoszexualitást megjelenítő" könyv miatt

13/07/2023 17:58

| Szerző: Klubrádió

12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal a Líra könyvesbolt-hálózat fenntartójára – olvasható egy csütörtöki, MTI-ben megjelent közleményben.

A kormányhivatal azt vizsgálta, milyenek „a forgalmazási körülményei” a Líra Kiskereskedelmi Kft. boltjaiban a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című könyvnek – vagyis hogy a cég megfelel-e az LMBTQ-ellenes törvénynek és annak végrehajtási rendeletében rögzített kívánalmaknak. A hatályos jogszabályok alapján az LMBTQ-témával bármilyen szinten foglalkozó könyveket le kell fóliázni és nem kerülhetnek az ifjúsági könyvek közé.

Sára Botond főispán hivatalának közleménye szerint a vizsgálat megállapította, hogy „az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt”.

Azt írták: az elkövetett jogsértés miatt a kormányhivatal 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a vállalkozást „a jogszerű forgalmazás biztosítására”. „A gyermekek védelme érdekében” Budapest Főváros Kormányhivatala minden esetben szigorúan fellép a jogszabályokat be nem tartó vállalkozásokkal szemben – fogalmaztak.

A Telex megkereste Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját, aki azt mondta, a hír igaz, csütörtökön kapták kézhez a bírságról szóló értesítést, de még nem volt idejük részleteiben tanulmányozni. „Minden rendelkezésünkre álló jogérvényesítési eszközt megpróbálunk igénybe venni a határozat ellen, ez valószínűleg a bírósági út lesz” – tette hozzá.

Azt is megkérdezték, hogy a bírság miatt tervezik-e ebből a szempontból végignézni a kínálatukat, és lefóliázni bizonyos könyveket, de Nyári erre azt mondta, még nem tudja, milyen intézkedések jönnek ezután. „A probléma az, hogy olyan általánosan fogalmaz a jogszabály, hogy nem végrehajtható, mindenki a hatósági gyakorlatból próbál következtetni” – közölte.