„Klubrádió
Reggeli gyors

Nemzetbiztonsági csiki-csuki - Kinek kellett volna elsőként értesülnie a Szájer-ügyről?

10/12/2020 15:46

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Milyen nemzetbiztonsági vonzatai lehetnek a Szájer-ügynek? Lehetséges-e, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtóból értesült arról, hogy párttársa ellen hatósági eljárás folyik? Ónody-Molnár Dóra, a Jelen újságírója szerint, ha ez valóban így van, a szolgálatokkal, illetve az információáramlással komoly problémák lehetnek.

2020. december 10. Reggeli gyors - részlet 20.12.10. Ónody-Molnár Dóra
08:41
00:00

„Hogyan állhatott fel az a helyzet, hogy Szjjjártó Péter teremfoci miniszter – kis túlzással – a Klubrádióból, illetve a Jelen című folyóiratból értesült a Szájer-ügy részleteiről?” – tette fel a kérdést Para-Kovács Imre műsorvezető a Reggeli gyorsban, ahol Ónody-Molnár Dórával, a Jelen munkatársával elemezték az esetet. Azért éppen vele, mert az újságíró a botrány kipattanását követően Gulyás József volt országgyűlési képviselővel, a nemzetbiztonsági bizottság egykori tagjával hosszan beszélgetett az ügyről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Continental autóipari cég december 2-i kőbányai sajtótájékoztatóján azzal hárította el a Szájer József EP-képviselő lemondásával és brüsszeli partijával kapcsolatos kérdéseket, hogy arról ő is csak a sajtóból értesült. Az azóta lemondott fideszes politikus november 27-én Brüsszelben szexpartin vett részt, amelynek résztvevői megszegték a helyi járványügyi korlátozásokat. Az orgiáról értesült a rendőrség is, a razzia során Szájert is megpróbálták igazoltatni, miután a magyar politikus egy ereszcsatornán megkísérelt elszökni. Szájernél nem voltak papírok, viszont hátizsákjában extasyt találtak.  Az EP-képviselő brüsszeli rendőrségi ügyéről december elsején jelentek meg az első sajtóhírek.

Ónody-Molnár Dóra és Gulyás József a Jelen cikkében két kérdést járt körül. Ezek közül az egyik az volt, elképzelhető-e, hogy Szijjártó Péter ne tudott volna arról, milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelentő életmódot folytat Szájer József Brüsszelben. Ónody-Molnár idézte Ungár Pétert, a nemzetbiztonság bizottsági jelenlegi LMP-s tagját is, aki most szerdán az ATV-ben azt mondta, hogy szerinte tényleg nem tudott Szijjártó erről. Ez a súlyosabb eset – tette hozzá –, mert ezek szerint a szolgálatokkal, illetve az információáramlással komoly problémák lehetnek.

Szájer József
A kép forrása: Szájer József weboldala
 

Szájer József életmódjáról a kormány tagjai, az általuk adott különböző nyilatkozatok alapján 30 éve tudtak. Így még súlyosabb problémát jelent a külügyminiszter állítólagos tájékozatlansága e téren. Ónody-Molnár épp ezért elképzelhetetlennek és az ország biztonságának szempontjából nagyon furcsának tartja, hogy Szijjártónak ne lett volna tudomása arról, hogy egy magyar EP-képviselő ellen intézkedtek a hatóságok. 

Gulyás Józsefet is idézte, aki a beszélgetésük során elmondta, hogy ilyen eset korábban is megtörténhetett. Gulyás szerint, ha valaki felelős pozíciót betöltve kettős életet él, és ilyen szexpartikon vesz részt, óhatatlanul zsarolhatóvá válik.

Általános vélemények szerint így azonban Szájer szempontjából patthelyzet alakul ki. Mivel Magyarországon a Fidesz nemzeti keresztény irányvonalában nincs helye a szexuális másságnak, és emellett közvetlen környezete már 30 éve tudott beállítottságáról, Szájer eleve zsarolt helyzetben volt. Mert ha coming outolt volna, és ezzel elhárítja a személyéhez köthető kockázatokat, bizonyosan nem maradhat pozícióban, mert pártja támogatását elvesztette volna. Így azonban titokban volt kénytelen vágyait megélni.

Kicsapongó életvitele miatt nemcsak párton belül, hanem más országok szolgálatai felől is zsarolható volt, amelyek így kényes, adott esetben a nemzet biztonságát veszélyeztető információk kiadására kényszeríthették volna. Ónody-Molnár azonban hangsúlyozta, hogy nem az EU tagállamaitól kell tartani, mert azok szolgálatai ilyen eszközökhöz csak a legszélsőségesebb krízishelyzetben folyamodnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.12.10. 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre