„Klubrádió
Megbeszéljük...

Egy botrány sem csodafegyver - Krekó Péter a Szájer-ügy hatásairól

7/12/2020 18:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Túlzás lenne azt gondolni, hogy egy, a kormány körében kipattant botrány komoly befolyással bírna a választókra. Krekó Péter szociálpszichológus szerint egy ilyen eset, mint amilyen Szájer József körül is kialakult, legfeljebb az érintettek politikai karrierjét töri ketté. Ennek okai közt említi a politikai megosztottságot, a kormánypárti szavazók meggyőzhetetlenségét és a jobboldali médiatúlsúlyt.

2020. december 07. Megbeszéljük - részlet 20.12.07. Krekó Péter
14:17
00:00

Az Szájer-eset mindenképpen a politikai emlékezet szerves részévé válik Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója szerint. A szociálpszichológus a Borkai-ügyet hozta fel példaként, amelynek szerinte köze lehetett az ellenzék váratlan sikeréhez a 2019-es önkormányzati választásokon.

Ugyanakkor Krekó hangsúlyozta, hogy a közvélemény-kutatások a győri polgármester botránya idején nem mutattak különösebb elmozdulást, vagy bármi jelet, hogy a rendszer támogatottsága megremegett volna. Borkait újraválasztották és csak később léptették le. A legtöbb esetben az érintettek karrierje megtörik ugyan, de a mögöttük álló politikai erőre ez nem igazán hat. A kérdés sokkal inkább az a szakember szerint, hogy Szájer József botrányát hogyan használja fel az ellenzék.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői
 
Szájer József Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd
 

Ebben a polarizálódott politikai mezőben egy ilyen incidens, azok számára, akik eddig se kedvelték a kormányt ez egy újabb ok, hogy továbbra se kedveljék azt, a kormány támogatói pedig apróbb kellemetlenségnek tekintik csupán. Meggyőzni őket aligha lehet.

Krekó szerint számos alkalmat szolgáltat kormány, amikor támogatói kifarolhatnának mögülük, de ezek valamiért nem ütik meg az ingerküszöböt. A morális sztenderdek, amiket a kormány tagjai felállítottak maguknak, az ilyen normasértések – a korrupció és a személyes botrányok – súlya alatt rogyadoznak. Hogy ez miért nem működik csodafegyverként a Fidesszel szemben, az a támogatók hitének és annak is betudható, hogy a túlnyomó többségében a kormány által uralt média csak tompított képet mutat be ezekről a kínos esetekről.