„Klubrádió
Reggeli gyors

Szájer szexpartijától hangos a külföldi média

3/12/2020 07:37

| Szerző: Csernyánszky Judit

Úgy tűnik, ráég a Fideszre Szájer botránya. Az ultrakonzervatív, nacionalista párt által hirdetett családfelfogással nem fér össze a szexparti. Szaftos részletekről is írnak a lapok.

2020. december 03. Reggeli gyors - lapszemle 20.12.03. Csernyánszky Judit
05:24
00:00

Ha szabályt sértettél, akkor szabálysértő vagy. Nem számít, ki vagy – írja a Brussels Times, erre helyezve a hangsúlyt a Szájer-ügyben. A twitter felrobbant, naná, írják, hisz nem csak egy 25 fős vacsipartiról volt szó. És persze mindenki találgatott, vajon kik lehettek jelen a szexpartin.

Erkölcsi értékrend?

A SkyNews a Covid-hírek között taglalja, de már a brüsszeli ügyészség interpretálásában, hogy két személy is mentelmi jogot élvezett a 25 fős csapatból. Akik közül 20-at letartóztattak, miután 4 főnél nagyobb társaság nem gyülekezhet a járványügyi szigorítások szerint. 250 fontos (90 ezer Ft) bírságot szabtak ki a szabálysértőkre. A SkyNews a Fideszt ultrakonzervatív nacionalista pártként mutatja be, amelyik a tradicionális család felfogást promótálja és nyíltan ellenzi az LMBTQ csoportok létjogosultságát.

A Politico brüsszeli kiadása Orbán Viktor szavait idézi a Fidesz és Szájer erkölcsi értékrendjét összevetve, miközben védelmébe veszi elismerve eddigi munkáját, hisz ne feledjük, a Fidesz alapítói közt volt 88-ban. Az ismert információk ismertetésén kívül a cikk megjegyzi, hogy Lengyelországgal együtt a Fidesz is szembemegy a kisebbségek jogait elismerő uniós politikával.

Alaptörvény - Ünnepség az alaptörvény kihirdetésének öt
 
Fotó: Kovács Tamás/MTI
 

A New York Times Brüsszelben keltezett tudósításának címében és felvezető soraiban nem említi meg az orgiát, mint a lemondás legfőbb okát. A járványügyi szabályok megszegésével indokolja. Majd kicsit lejjebb taglalja a szaftos részleteket, és írja le a vérző kezű, ereszcsatornán menekülő EP-képviselőt a melegek bárnegyedében. A cikk alapvetően az ügyészségi papírokat idézi, többek között azt, hogy Szájer tagadta, hogy drogozott volna. Majd Orbán pártját írja le, amely a keresztény konzervatív értékek letéteményeseként állítja be magát. S nemcsak nyíltan bántja, sértegeti a homoszexuálisokat, de az alaptörvényében is rögzítette a számára elfogadható házasság fogalmát. S nem mellesleg, épp a közelmúltban tiltotta meg az egynemű pároknak az örökbefogadást. Orbán legjobb szövetségese Szájer, aki Magyarország 2004-es csatlakozása óta EP-képviselő, s mandátuma december 31-ével szűnik meg lemondásával. S bizony a lemondása előtti héten számos fideszes társa dicsérte a parlamentben elhangzott mondatai okán, amelyekben Magyarország szuverenitása mellett érvelt. Ellenben lemondásakor is világossá tette, hogy nem a 25 tagállammal szembemenő, költségvetési vétóval van összefüggésben távozása. A cikk végül Borkai adriai orgiáját is megemlíti, nem elfelejtve, hogy a botrány ellenére indult a választásokon és meg is választották szavazói. Szájer felesége, Handó Tünde, az Alkotmánybíróság tagja.

Szájer József az Európai Parlamentben
 
Szájer József weboldala
 

Nyílt titok volt

A brit Guardian Budapesten keltezte írását, s rögtön az elején kiemeli, hogy Szájer József maga írta be az új alaptörvénybe 2011-ben a házasság definícióját. S persze a jobboldali országvezetők nem tulajdonítanak olyan nagy jelentőséget a meleg orgiának, nem csoda hát, hogy most megkapták megint az álszent jelzőt. A cikk beszámol arról, hogy a kormányülés előtt gyülekező sajtót kordonnal zárták el, hogy ne tudjon kérdezni az érkező miniszterektől. Szájer környezetéből az újságnak megerősítették, hogy nyílt titok volt a Fideszben a politikus homoszexualitása. Majd idézi a belga HLN újságnak nyilatkozó 29 éves orvostanhallgatót, aki az orgiát szervezte, hogy gyakran szervez partikat, szeret új tagokat hívni. Kicsit beszélgetnek, kicsit iddogálnak, mintha egy kávézóban lennének, egy különbséggel, hogy utána egymással is szexelnek. Megerősítette, a rendőri rajtaütésen mindenki meztelen volt. Ami pedig a melegek jogainak tiltását illeti: azt Szájer az ipaden írt alkotmányba bevéste. Talán emlékeznek a Coca Cola elleni kampányra is, és az Eurovízió versenyre, ahol épp a túl sok meleg részvételére hivatkozva mondta le a Fidesz-kormány a szereplést. Szájer nemegyszer nyilatkozta: azért mert egy új évezredbe léptünk, az még nem jelenti azt, hogy a házasság fogalma megváltozik. A Pesti Tv és számos kormánypárti kommentátor szerint a skandallumot minden bizonnyal a kormány meg nem nevezett ellenségei okozták.

A Szabad Európa angol nyelvű kiadásában azt is kiemeli, hogy lemondásakor Szájer arról panaszkodott, az utóbbi időben különösen nagy lelki teher volt számára a napi politizálás. De Orbán megvédte emberét, hisz nem felejti, de nem is tagadja meg, amit az elmúlt 30 évben tett.

A Washington Post is részletesen leírja a történteket, de Borkain kívül még a volt perui nagykövet, Kaleta Gábor lebukását is beleszövi a Fidesz botránykrónikájába.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.12.03. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit