„1%
A lényeg

"Orbánnak tudnia kellett Szájer ügyeiről, őt kellene faggatni"

3/12/2020 07:00

| Szerző: Klubrádió

Elképzelhetetlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ne tudott volna a Szájer József ellen indított belga rendőrségi eljárásról – mondta a Klubrádió kérdésére Sophia in ’t Veld holland szociálliberális EP-képviselő. Az Újítsuk meg Európát frakció tagja hozzátette, az igazi felelősség Orbáné. Cikkünk előzetes az EP-képviselővel készített interjúbúl, amelynek teljes változatát a következő napon, pénteken közöljük.

2020. december 03. A lényeg - Sophia in ’t Veld 2020.12.03.
01:39
00:00

Hogy mekkora a botrány Szájer József körül Brüsszelben, mutatja Sophia in ’t Veld holland európai parlamenti képviselő Klubrádiónak adott nyilatkozata is.  Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) képviselőcsoport tagja szerint nehezen kerülhetik el az ember figyelmét az elmúlt napok történései, ha járatos Brüsszelben.

A liberális, EU-párti EP-frakcióban ülő holland politikus szerint most ugyan mindenki Szájer Józseffel, a vasárnap lemondott fideszes EP-képviselő botrányával van elfoglalva, de ez nem helyénvaló, mert sokkal inkább Orbán Viktorra, a magyar kormány és kormánypárt vezetőjére kellene fókuszálni. A képmutatás valójában Orbáné, mert ő tudta, mi történt. Igenis tudnia kellett mindenről, arról is, hogy Szájer József ellen belga rendőrségi eljárás indult – mondta a holland politikus.

Sophia in ’t Veld szerint valamiféle megállapodás volt Orbán és Szájer közt, afféle egyezség. És ezért most a miniszterelnök szavahihetősége került veszélybe. Ő határozza meg a politikai irányvonalat és az azt kivitelező apparátust is. Kormányfőként ő az, aki mindenben dönt. Minden rajta áll. Ez is – mondta Sophia in ’t Veld. "Most mindenki Szájert bírálja, de én azt gondolom, erről Orbánt is meg kellene kérdezni, hisz ő az ország vezetője" – nyilatkozta a Klubrádiónak Sophia in ’t Veld, a holland 66-os Demokraták szociálliberális párt tagja.

Az Európai Parlament plenáris ülése
 
Sophia in ’t Veld
 Fotó: MTI/EP/Fred Marvaux
 

Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) tagja elmondta a véleményét a néppárti képviselőcsoport fideszes tagja, Deutsch Tamás kizárásáért indított belső aláírásgyűjtésről is. A holland politikus szerint – aki tehát másik pártcsalád frakciójában ül – Deutschnak, sőt az egész fideszes delegációnak már rég távoznia kellett volna az Európai Néppártból, illetve annak frakciójából. 

Cikkünk előzetes az EP-képviselővel készített interjúból, amelynek teljes változatát a következő napon, pénteken közöltük.