„Köszönjük,
Esti gyors

„Pszichikai eset Orbán Soros-rögeszméje” – Interjú Sophia in ’t Veld uniós holland képviselővel

4/12/2020 11:03

Orbán Viktor mindenkit kóstolgat, hogy meddig mehet el. Rövid távon is iszonyúan kínos, hosszú távon pedig sokat fog veszíteni, mert az EU-ban úgyis megtalálják a módját, hogyan kérjék számon rajta a jogállamiságot – mondta a Klubrádiónak Sophia in ’t Veld holland szociálliberális EP-képviselő. Az Újítsuk meg Európát nevű frakció tagját, aki a Magyarországot és Lengyelországot is érintő 7-es cikkely szerinti eljárás e héten tartott európai parlamenti vitájának egyik legaktívabb résztvevője volt, Csernyánszky Judit riporter kérdezte.

2020. december 03. Esti gyors-részlet / Sophia in ’t Veld - interjú 2020.12.03.
05:06
00:00

Csernyánszky Judit riporter
: Blöfföl ön szerint Orbán Viktor, amikor vétóval fenyeget, s kockáztatja 25 tagállam pénzét? Csaknem 2000 milliárd eurót, a covid miatti helyreállítási alapot és a hét éves büdzsét?
Sophia in ’t Veld holland uniós képviselő: Igen, azt gondolom, blöfföl, legalábbis mindenkit kóstolgat, hogy meddig mehet el. Rövid távon is iszonyúan kínos, hosszú távon pedig sokat fog veszíteni Orbán, mert úgyis megtaláljuk annak a módját, hogyan kérjük számon rajta a jogállamiságot. Az uniós állampolgárok többsége pedig furcsállja, amit ő és a lengyel kormányfő állítanak, hogy betartják az uniós követeléseket. Tudom, attól fél, akkor elveszti azokat az eszközöket, amelyekkel a barátait tudja pénzelni, hogy cserébe politikai támogatást kapjon. Azt semmiképpen nem akarjuk, hogy Magyarországot az EU-ban megfosszák a közös forrásoktól, tehát meg fogjuk találni annak a módját, hogy azok a legjobb helyre kerüljenek, például az önkormányzatokhoz és a civil szervezetekhez. Orbán nem győztesként fog kikerülni ebből a csatából, ebben biztos lehet.

Kompromisszumos megoldás?
Nincs. Nem fogunk alkudozni, ha a jogállamról van szó. Sőt, minél makacsabb Orbán, annál többen látják be, nincs alku.

Angela Merkel német kancellár azonban már valamilyen kompromisszumról tárgyal – állítólag ...
Igen, ezt hallottuk. De az Európai Parlament ebbe nem fog belemenni. Az uniós állampolgárok 80 százaléka ellenzi Orbánékat. 450 millió emberről beszélünk. Csak nem gondolja, hogy ezt kockára tesszük Orbán kleptokráciája kedvéért? Szó sem lehet róla!

Még ma is egy asztalnál ülnek a korrupt kormány- vagy államfők a többiekkel, amikor a saját pénzükről kell dönteniük. Mikor lesz ennek vége?
És nem ő az egyedüli, igaz? Valóban drasztikus változásra van szükség, nem tartható fenn többé az egyhangú szavazás. Nem nézhetjük tovább, hogy egy icipici kisebbség túszul ejtse az egész Uniót.

Hogyan alakítaná át a döntési mechanizmust?
Régóta vitatkozunk ezen, mert ugyanez a helyzet a migrációs politikával, vagy például a digitális piac megreformálásával, amelyek egyszerűen beragadtak. Mert, hogy néz ki az, hogy Kína és az Egyesült államok a digitális piac 95 százalékát birtokolja, míg az Uniónak 2-3 százalékos rész jut ebből? Egyszerűen fel kell számolni a vétórendszert. Mondjuk a migrációs politikában már feladtuk a vétójogot, de helyette nem vette át a szerepét a felelősségtudat. Egyre több vezető érzi úgy, hogy a káoszt kihasználva az uniós politika ellen hangolva kampányolhat, belpolitikai célokból.

Magyarországon sokan csalódtak az Unióban, mert nem segít. Egyetért ön azzal, hogy a problémákat az adott országnak kell megoldani, magának kell megtalálnia a kiutat?
Nem, ebben egyek vagyunk. Együtt kell megoldanunk. Be kellene látni egyes vezetőknek, hogy a migráció jó dolgokat is jelent. Most például nagy hiány van a Covid-járvány idején az egészségügyi dolgozókból. És lássuk be azt, hogy a menekülteknek ugyanúgy két kezük, két lábuk van, mint nekünk. De ha már Orbán a keresztény értékrendre hivatkozik, Mária és József is a maguk módján menekültek voltak.

Aláírásokat gyűjtenek a Néppárt (EPP) képviselőcsoportjában a fideszes Deutsch Tamás kizárására a pártcsalád európai parlamenti frakciójából. Mit tud erről?
Már rég ki kellett volna zárni a Fideszt az EPP-ből, mert ők okolhatóak azért, hogy Orbán tökélyre vitte az autokrata kleptokráciát. Úgyhogy ne csak Deutsch urat zárják ki, hanem az egész Fideszt. S ha már itt tartunk. Túl nagy figyelem jut most Szájerre. Rossz a fókusz iránya. Orbánra kellene most koncentrálni. Azért, mert tudta, hogy mi folyik. Tudott mindenről. Sőt, hogy is fogalmazzak, volt Szájer és Orbán között valamiféle megegyezés, valami konszenzus. Mert elhallgatták az ügyet. Most valóban Orbán szavahihetősége forog kockán. Ne Szájert kérdezzék, Orbánt kérdezzék, hová jutottak a dolgok. Mert aki Brüsszelben él, az mind tudja, mi történt Szájerrel.

Soros az önök főnöke? Ő irányítja az Uniót? S hadd idézzem egy magyar irodalmi múzeum főigazgatóját, aki azt állította, hogy Soros az új führer, és Európa az ő gázkamrája. Hogy értékeli ezt?
Nem nagyon szeretnék beszélni erről, ez már pszichikai eset. Ezt a Soros-rögeszmét nem tudják kiverni a fejükből. Önmagáért beszél az, hogy Orbán nem határolódott el ettől az embertől, aki ilyeneket mond. És akkor visszatérhetünk beszélgetésünk elejére, akarna ilyen emberrel kiegyezni Európa, mint Orbán? Nem, Európa 99 százaléka nem akar. S a történtek csak megerősítenek ebben.

Sophie in’t Veld a holland 66-os Demokraták szociálliberális párt tagja, európai uniós parlamenti képviselő, az Újítsuk meg Európát frakció tagja.

Az Európai Parlament plenáris ülése
 
Sophia in ’t Veld
Fotó: MTI/EP/Fred Marvaux
Fotó: Fred MARVAUX
 

A beszélgetésről készült beszámolót a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!