„Támogassa
Uniszex

Nem a gólya hozza

23/12/2023 17:45

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Hogyan beszélgessünk a gyerekekkel arról, honnan jönnek a kisbabák? Ezt a kérdést jártuk körbe az e heti Uniszexben Czutor Zoltánnal és Forrai Judittal.

2023. december 18. Uniszex (2023. december 18., hétfő 14:00)
50:59
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

Egyszer volt hol nem volt, volt egy méhecske és egy virág. A méhecske beleszeretett a virágba, a virág pedig beleszeretett a méhecskébe. A méhecske rászállt a virágra, és beporozta. Majd pár hónap múlva sok-sok újabb kisvirág született. Lehet, ma már mosolygunk ezen a mesén, de a fiatalok szexuális felvilágosításával többségünk még mindig hadilábon áll.

Van, aki még hallotta a fenti történetet a méhekről, és gyerekkorában úgy tudta, a gólya hozza a kisbabát. Van, akinek a szülei egy könyvet nyomtak a kezébe. A legszerencsésebbekkel pedig őszintén beszéltek, sőt, kérdezni is tudtak. Az Uniszex hétfői adásának első vendége, Czutor Zoltán édesapja a második verziót választotta. Kérdezhetett is, de nem nagyon mert, apukáját és őt is zavarba hozta a kényes téma. Sokan vannak ezzel így a mai napig is, Zoli saját bevallása szerint a gyerekeivel is nehezen beszél a témáról.

Persze, ma a fiatalok már sok forrásból szerezhetnek információt a szexről is, a pornófilmekhez is könnyen hozzáférnek. Czutor Zoli szerint a mai ötvenes generáció volt az utolsó, akik az intim együttlétet az ösztöneikre alapozva ismerhették meg, és ez így volt rendjén.

 
Gólya és gyerek
 
 Forrás: Wallpaper Flare
 

Forrai Judit, az MTA professzora több évtizedig foglalkozott szexedukációval. Ő is egyetért abban, hogy a fiatalok számára könnyen elérhető internetes szexuális tartalmak rossz hatással vannak az egészséges szexualitásra. Sajnos egyre gyakoribb, hogy a tinédzserek a pornófilmek túlingereltségét tekintik alapvetőnek, ezért a saját szexuális életüket nem találják elég izgatónak.

Forrai Judit szerint már egészen kicsi gyerekkortól érdemes elkezdeni a szexuális felvilágosítást, persze a gyerek korának megfelelő témákról és hangnemben. A fogyatékkal élők és állami intézetben nevelkedők esetében különösen fontos lenne, hogy képzett szakemberek foglalkozzanak a fiatalokkal, ebben is sok a hiányosság Magyarországon. A témáról bővebben az Uniszexben hallhatnak.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Uniszex
2023. december 18., hétfő, 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Bori és Kovács Gellért