„Köszönjük
Megbeszéljük...

Márki-Zay: Csak Gyurcsány és bűnöző politizálása nélkül lehet hiteles az ellenzék

1/08/2022 19:39

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Ahhoz, hogy a Fidesz-kormány leváltható legyen, kultúraváltásra és értékalapú politizálásra van szükség az ellenzék körében – mondta Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás volt miniszterelnök-jelöltje. Szerinte ennek része, hogy szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nem támogatja a DK jelöltjeit az időközi választásokon, mert nem megbízható szövetségesek. Márki-Zay azt is kijelentette a Megbeszéljük című műsorban, hogy csak a DK-elnök Gyurcsány Ferenc nélkül építhető fel az új és hiteles ellenzék.

2022. augusztus 01. Megbeszéljük - 2022. 08.01. Márki-Zay Péter
14:26
00:00

A Fidesz egyedül a „gyurcsányozással” is megnyerte volna az április 3-i országgyűlési választást, nem lett volna feltétlenül szükség arra a narratívára, hogy az ellenzék háborúba küldené a fiatalokat – nyilatkozta Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás volt-miniszterelnök-jelöltje, hódmezővásárhelyi polgármester. A politikus szerint meg kellett volna erősíteni a szavazókban, hogy az általuk felvázolt új kormány nem akarja visszahozni a 2010 előtti politikát.

Márki-Zay már hibának látja, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az országgyűlési választáson összefogott a Demokratikus Koalícióval (DK). Többek között az ügynökakták nyilvánosságra hozása, a minimálbér adómentessé tétele és a háborúellenesség, mind beletartoztak az összellenzéki programba, azonban a DK nem terjesztette ezeket az üzeneteket, és nem is adott pénzt a közösbe. "A DK nem akart fellépni a korrupció ellen, és egyetlen roma képviselő parlamentbe kerülését sem támogatta" – mondta. Valószínűleg ők nem is akarják ténylegesen leváltani a Fidesz-kormányt – véli Márki-Zay.

Az MMM elnöke szerint nem érdemes úgy új kormányt alakítani, hogy megtűrik a leváltani szándékozott rendszer korruptságát. "A nagy mértékű korrupció eltávolítása érdekében a kicsit sem fogadjuk el" – mondta. Az MMM nem a 2010 előtti korszak politikáját kívánja folytatni, és egy teljes politikai kultúraváltást szándékoznak végrehajtani. Márki-Zay Péter szerint olyan tisztességes politikusokkal lehet csak valódi rendszerváltást véghez vinni, akik meghatározott értékek, és nem érdekek mentén hajlandóak tenni a közös ügyekért. Új, hiteles ellenzék kell, amely csak a DK-elnök Gyurcsány Ferenc nélkül építhető fel, és amelyre a megtévesztett, vagy csalódott Fidesz-szavazók is hajlandók voksolni.

Márki-Zay hangsúlyozta, amit a Fidesz esetében elutasít az együttműködő ellenzék, a zsarolást, azt a DK esetében is el kell utasítani. A DK ugyanis szerinte zsarolással politizál, például, amikor polgármesterektől azt követeli, hogy egyik vagy másik jelöltjüket támogató nyilatkozatot adjanak ki, különben majd a képviselőik mindent leszavaznak az önkormányzatban. "Ezt a fajta zsarolást, bűnöző politizálást nem fogadhatjuk el ellenzéki oldalon sem, ettől akarunk megszabadulni, a korrupciótól, a maffiamódszerektől, a zsarolástól. Igenis, hiteles emberekre van szükség a politikában, és akkor lehet hiteles alternatívát nyújtani."

Ugyanakkor Márki-Zay nem gondolja, hogy neki vezető szerepet kellene vállalni egy új mozgalomban. Bármilyen feladatot elvállal, ami azt segítené elő, hogy végre Európa felé tartson az ország – zárta az interjút. 

Márki-Zay szervezete vasárnapi elnökségi ülése után már közölte, a következő időközi választásokon a DK jelöltjeit nem fogja támogatni a Mindenki Magyarországa Mozgalom. A döntés közvetlen kiváltó indoka, hogy szerinte a DK több alkalommal ráindult ellenzéki jelöltekre, megosztva az ellenzéki szavazatokat. Példaként a 16. kerületi időközi önkormányzati választást említette, amit a „legtisztességtelenebb, legbecstelenebb” magatartásnak nevezett a DK részéről. A Demokratikus Koalíció szóvivője, Barkóczi Balázs a Telex szerint reagálásként azt írta, „Hódmezővásárhely polgármesterével szívesen beszélgetünk Hódmezővásárhely ügyeiről, de csak arról, ugyanis korábbi országos politikai szerepvállalása és megszólalásai minden idők legnagyobb fideszes kétharmadához vezettek”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Márki-Zay Péterrel
2022. augusztus 01., hétfő, 17:15
Riporter: Bolgár György