„Köszönjük,
A lényeg

MZP: "Gyurcsány Ferenc nem akarta leváltani Orbán Viktort"

31/07/2022 14:38

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöksége hétvégén tartott ülést, ezt követően Márki-Zay Péter, az MMM elnöke élőben jelentkezett be a Facebookon, és közölte, hogy a következő időközi választáson már nem támogatják a DK-t, illetve jelöltjeit.

„A DK több alkalommal ráindult ellenzéki jelöltekre, megosztva az ellenzéki szavazatokat” – mondta Márki-Zay indoklásképp. A budapesti 16. kerületi időközi önkormányzati választáson - melyet a Fidesz jelöltje 68%-kal nyert meg - például a DK önálló jelöltet állított ahelyett, hogy az összellenzéki jelölt mögé álltak volna be, ezt a „legtisztességtelenebb, legbecstelenebb” magatartásnak nevezte MZP a Demokratikus Koalíció részéről. De nem ez volt az első eset, már Újbudán is voltak viták korábban.

Mind mondta, „az összefogásból adódó kötelezettségeket”, teljesíteni fogja az MMM, de egy hiteles alternatíva felmutatása lenne a legfontosabb. 15 pontban foglalták össze, mit jelent a hiteles alternatíva. Ennek első pontja, hogy nem indítanak egymás ellen jelölteket az ellenzéki pártok. Második pontként azt mondta, hogy már április 3. előtt is azt tapasztalta, hogy „Gyurcsány Ferenc nem akarta leváltani Orbán Viktort. Anyagilag sem akart hozzájárulni a kampányhoz, emberekkel sem akart hozzájárulni és sok lépésével kimondottan akadályozta Orbán Viktor leváltását.“

Nem lehet továbbá hiteles jelölt, aki közösen lopott a 70-30-as szabály alapján, egy hiteles politikus nem lehet korrupt. Felemlegette azt is, hogy ahogy a Fidesz nem számoltatta el az előző kormányt, úgy 2002-ben sem történt ilyen a Fidesz bukása után, a feladattal megbízott Keller Lászlót azért váltották le, mert felelősöket akart megnevezni , nemcsak a Fidesz körében. Márki-Zay ugyancsak Gyurcsány felelősségét emlegette Polt Péterrel kapcsolatban, mert megmentése érdekében még törvényt is módosított a 2010-es lex Polt törvénnyel annak idején.

A Telex.hu megszólaltatta Barkóczi Balázst, a DK szóvivőjét, aki azt mondta „Hódmezővásárhely polgármesterével szívesen beszélgetünk Hódmezővásárhely ügyeiről, de csak arról, ugyanis korábbi országos politikai szerepvállalása és megszólalásai minden idők legnagyobb fideszes kétharmadához vezettek”.

Márki-Zay Péter egyébként friss nagyapa, szombaton született meg első unokája.