„Klubrádió
A lényeg

Media1: Az Index letiltott egy Márki-Zay-interjút

7/07/2022 15:52

| Szerző: Klubrádió

Az Index vezetése letiltotta az áprilisi választások előtt a Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjével felvett egyórás nagyinterjú megjelenését, majd elbocsátották az interjút készítő Torkos Matildot – írja a Media1. Az Index.hu Zrt. közleményben reagált, ebben a többi között azt írták: "a Media1-en megjelent anyag pontatlanságait, egyes ténybeli tévedéseit jelenleg jogi szempontból vizsgáljuk, és ezt követően döntünk a további lépésekről".

A portál úgy értesült: az újságírónak azt mondták, majd akkor publikálják az ellenzéki jelölttel készített (és információik szerint konfrontatív kérdéseket is szép számmal tartalmazó) interjúját, ha Orbán Viktor is nyilatkozik nekik, de Orbán-interjú nem lett.

A Média1 szerint Torkos az elmúlt időszakban betegsége miatt betegszabadságon volt, majd mikor visszatért a munkahelyére, „átszervezésre” hivatkozva azonnal elbocsátották. Az Index vezetősége a Media1 megkeresésére azt válaszolta, 48 órát kérnek, hogy magyarázatot adjanak a történtekre.

Úgy tudják, az interjút az újságíró a főnökei tudtával készítette, és azt Márki-Zay Péter sajtósa, Péterfi Judit jóváhagyta és vissza is küldte az Indexnek. Péterfi a Média1-nek azt mondta, hozzájuk annyi jutott el, hogy az Indexnél „egy főnök” akadályozta meg az interjú megjelenését.

Torkos Matild 2020 óta, főmunkatársi pozícióban dolgozott az új Indexnél; a Media1 értesülései szerint már 2021-ben megpróbálták „kipiszkálni” a szerkesztőségből.

Az Index.hu Zrt. közleményben reagált a Media1 írására, ezt teljes terjedelmében idézzük:

„Határozottan visszautasítjuk, hogy bármelyik munkatársunk munkaviszonyának megszüntetésében a szakmai okokon kívül egyéb más tényezők is szerepet játszanak. Minden szerkesztőség szakmai vezetésének joga és feladata, hogy a lapkészítés belső irányelveinek megfelelően határozza meg a kiadvány tartalmát. Ezzel kapcsolatban minden olvasói kritikát örömmel fogadunk, és lehetőség szerint a konstruktív észrevételeket be is építjük a tartalomkészítés folyamatába. A szerkesztőség az Index autonóm szervezeti egysége, így a szerkesztőség vezetésének tartalommal, tartalomszervezéssel és szerkesztőségen belüli feladatmegosztással kapcsolatos döntéseit semmilyen módon nem kívánjuk kommentálni sem most, sem a jövőben.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy számunkra a legfontosabb az olvasói elégedettség. Jelenleg az Index az egyik legolvasottabb hazai közéleti portál, naponta csaknem 1 millió felhasználó olvassa híreinket.

Ennek a dinamikusan növekvő olvasótábornak a mérete a legjobb és legfontosabb visszajelzés a szerkesztőségünk által elvégzett munka minőségére.

A Media1-en megjelent anyag pontatlanságait, egyes ténybeli tévedéseit jelenleg jogi szempontból vizsgáljuk, és ezt követően döntünk a további lépésekről.”