„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay lehet az új "Gyurcsány" - figyelmeztet Lukácsi Katalin

20/05/2022 08:27

A 2022-es országgyűlési választások ellenzéki miniszterelnök-jelöltjének, Márki Zay Péternek az egyik legközelebbi munkatársa, egyházügyi kabinetfőnöke, Lukácsi Katalin levelet írt a Mindenki Magyarországa Mozgalom belső közönségének, amiben bejelentette, hogy nem kíván csatlakozni a Márki-Zay által kezdeményezett új párthoz. Mivel a levél kiszivárgott, ezért úgy döntött, inkább nyilvánosságra hozza az egészet.

 
Lukácsi Katalin, MMM
 
A Momentum tüntetésén a Terror Házánál
Momentum
 

 

Azért sem indul a tisztújításon, illetve nem csatlakozik az alakuló párthoz, mert szerinte "most a számvetés ideje van", és "felelősséggel nem tudok még komolyan elköteleződni, mert még túl közeli az a sokk, ami a választáson ért engem".

Azt is írja, hogy nem érzi, hogy az MMM és a Kossuth Körök jelenlegi vezetésével együtt tudna dolgozni. "Már a kampány ideje alatt is komoly stratégiai és koncepcionális különbség volt köztem, és az MMM/Kossuth Körök vezetőségét érintve számos személy között" Név szerint megemlítette az elnökségből Tikk Lászlót, operatív vezetőként pedig Tímár Áront, akik szerinte ellenségesen viselkedtek a papíron szövetséges pártokkal és a Márki-Zay Péter által felkért központi kampánystábbal is. Ezt a mélyülő ellentétet Gurzó Ákos is fokozta.

Az új párttal "stratégiailag nem értek egyet", szerinte elsietett. Az április 3-ikai vereséget "történelminek" nevezi, mert "most leplezte le önmagát a rendszer, hogy csak áldemokrácia".

"Nem lehet úgy politizálni, mintha mi se történt volna", és hozzáteszi, az sem biztos, hogy egy demokratikus választást megnyertek volna. Nem szeretne egy olyan politikai közösségben "aktív szerepet vállalni, amelyet Márki-Zay Péter vezet". Szerinte Márki-Zay "jó és tisztességes ember", de nem tartja jó vezetőnek.

"A közösségnek kell lennie a célnak. (...) Ezt a szemléletet természetesen Péter bármikor elsajátíthatja, de ahhoz neki is keveset - vagy sokat - hátrébb kellene lépnie az országos politizálástól. Vigyáznia kell és komoly önvizsgálatot kell tartania ahhoz, hogy nehogy ő is olyan tehertétele legyen a magyar közéletnek, mint amivé Gyurcsány Ferenc vált".