„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lakner: Orbánék 48 hónapból 8-at szántak a kormányzásra

16/09/2021 21:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Lakner Zoltán politikai elemző jót mosolygott azon, amikor Orbán Viktor a hírek szerint közölte frakciótársaival, hogy ő már kampányüzemmódban van. Ugyanis 2020 januárjában az év eleji sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy most már véget érnek a kampányok, lement az önkormányzati választás, és elidnul a kormányzás. Majd pedig 2020 szeptemberében ugyancsak azt mondta, hogy kampányüzemmódba kell kapcsolni. Tehát ebben a kormányzati ciklusban 48 hónapból 8-at szántak a kormányzásra, és pont olyan is. 

2021. szeptember 16. Megbeszéljük / részlet, Lakner Zoltán (21.09.15.)
15:58
00:00

Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztője először arról beszélt: olyan helyzet felé megyünk az előválasztással, amilyet még sose láttunk, azzal, hogy kiemelkedik egy miniszterelnök-jelölt. A miniszterelnök magasabb polc, másik dimenzió a politikában, és talán a miniszterelnök-jelölt is valami hasonló lehet. Több mint egy évtized elteltével most szembesülünk azzal a helyzettel, hogy Orbán Viktornak lesz személyes kihívója. Ez lehetőség arra, hogy a megválasztott miniszterelnök-jelölt az ellenzék vezetőjeként működjön. Az ellenzéknek pszichológiai áttörésként, „játszmaváltó pillanatként” kell felépítenie, hogy közös jelöltjei lesznek minden szinten. Nyilván a mérleg másik serpenyőjében az van, hogy mindenki marad ugyanaz, és ott a veszély, hogy az előválasztás után szólhatnak arról a kiszivárgott hírek, sértődött nyilatkozatok, hogy a közös lista 12. helyén veszekednek. Lakner szerint ezt a pszichológiai áttörést nem szabad feláldozni a listás helyezkedés miatt.

Megijedt-e a Fidesz?

Műsorvezetőnk felvetette, hogy az Orbán-rendszer által kedvelt amerikai jobboldali Rod Dreher a New Yorker magazinnak azt mondta, szerinte a fideszes vezetők meg vannak ijedve attól, hogy összeállt az ellenzék. Lakner egyáltalán nem tartja zseninek Orbánt, szerinte voltak olyan tévedései az elmúlt években, amikor a nemzetközi környezetet rosszul mérte fel. De mégis, ő az az ember Magyarországon, aki „sajnálatos módon” jelenleg a legtöbbet tud a hatalom megszerzéséről és megtartásáról. Szerinte nem ijed meg ettől a helyzettől, hanem olyan szituációként értékeli, amellyel kapcsolatban ellenlépéseket kell tennie. A 444 szerzőjét, Magyari Pétert idézve azt mondta: a Fidesz szűrte le a legtöbbet Márki-Zay Péter 2018. februári hódmezővásárhelyi győzelméből, azt, hogy neki kell bejelentenie a centrális erőtér megszűnését, és egymás elleni, kétszereplős játszmaként kell megjeleníteni a kialakult szituációt.

Végül az ellenzék is leszűrte a hódmezővásárhelyi tanulságokat, együttműködik, és erre a Orbánnak az lett a válasza, hogy minden eddiginél inkább kiélezi a helyzetet, megpróbálja „jó és rossz harcaként” keretezni a választásokat. És bár nyilván próbálják kigúnyolni az előválasztást, az elemző szerint erre nincs igazi válaszuk. Műsorvezetőnk hozzáfűzte: aláírásgyűjtés indult, és Orbán Viktor ki is jelölte az irányt, a Gyurcsány-korszak visszatéréséről beszélt a frakcióülésen.

Gyurcsányozás és bizonytalanok

Lakner Zoltán felidézte: amikor Orbán Viktor 2002-ben új Bokros-csomaggal ijesztgette a választókat, akkor elveszítette a választásokat, tehát ez se csodafegyver. A bizonytalanok elég heterogén közönség: vannak köztük apatikusak, kiábrándult fideszesek, akik viszont nem szavaznak az ellenzékre, és olyanok is, akik nem hiszik el, hogy változhat a helyzet. Akadnak, akiknek rossz emlékeik vannak 2010 előttről.

Ezzel együtt azt mondta: aki ma bizonytalan, akit az állandó, folyamatos kormánypropaganda nem késztet arra, hogy Orbán Viktor mellett tegye a voksot, tehát valami baja van azzal, ami most fennáll, azt nem biztos, hogy 11-12 év Fidesz-kormány után meg lehet győzni arról, hogy Gyurcsány Ferenc a nagyobb veszély, és nem Orbán Viktor.

Az elemző nem tudja elképzelni, hogy a jelenlegi legnagyobb ellenzéki párt elnökeként Gyurcsány Ferenc ne a közös lista elejében legyen. Nem tudja, mennyi ennek a pszichológiai hatása, de nem hiszi, hogy ott a szavazófülkében szembesülnének ezzel. Azt nem tudni, mennyit szerepel majd a DK elnöke a kampányban, de a főszereplő mégiscsak a miniszterelnök-jelölt lesz. Példaként említette a 2002-es kampánybeli munkamegosztást, amikor keményen kritizálta a Fideszt az MSZP és az SZDSZ is, a miniszterelnök-jelölt pedig árokbetemető figuraként jelent meg. Az nem érdeke az ellenzéknek, hogy dicsérje az őszödi beszédet, de szerinte ilyen „őrültségre” senki sem készül.

Pont olyan is

Arról is beszélt: itt állunk a pandémia egyik szakaszában, egy véget nem ért gazdasági válságban, és az ellenzék éppen mondhatja, hogy „de most tényleg Gyurcsány, Soros, az Afganisztánból elindulni se tudó menekültek, meg a homofób törvény” a kormányfő mondanivalója”

Jót mosolygott azon, amikor Orbán a kiszivárgott, kiszivárogtatott hírek szerint közölte frakciótársaival, hogy ő már kampányüzemmódban van, és álljanak át erre. Ehhez képest a miniszterelnök 2020 januárjában az év eleji sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy most már véget érnek a kampányok, lement az önkormányzati választás, és elidnul a kormányzás. Majd pedig 2020 szeptemberében ugyancsak azt mondta, hogy kampányüzemmódba kell kapcsolni. Tehát ez egy olyan kormányzati ciklus, amelyben 48 hónapból 8-at szántak a kormányzásra, és pont olyan is. Lakner Zoltán szerint erről kellene beszélnie az ellenzéknek.

Az adást a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megbeszéljük...
2021. szeptember 16., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György