„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze: Égnek állt a hajam Karácsony és Jakab egy-egy mondatától, Dobrevet támogatom

15/09/2021 21:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Kuncze Gábor volt belügyminiszter elmondta, Dobrev Klárát támogatja az előválasztáson, a DK jelöltjét tartja a legfelkészültebbnek. Jelezte, nem akarja a többiek hibáit sorolni, de a beszélgetés egy másik pontján úgy fogalmazott: hallott olyan szövegeket a vasárnapi vitában Karácsony Gergelytől és Jakab Pétertől, számlák befagyasztásáról és börtönbe küldésről, amelyektől égnek meredt a haja.

2021. szeptember 15. Megbeszéljük / részlet, Kuncze Gábor (21.09.15.)
10:05
00:00

Kuncze Gábor egykori belügyminisztert, volt SZDSZ-es politikust arról kérdeztük, hogy ismét elmondta, Dobrev Klárát, a DK politikusát támogatja az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson, és az SZDSZ egykori elnökének szavait a DK miniszterelnök-jelöltje szerdán megosztotta Facebookon.

Jelezte, van nehézsége a dolognak, nem kezdi el a többiek hibáit sorolni, mert a jelöltek közül több is szimpatikus és bizonyos szempontból alkalmas, de szerinte ezen szempontok mérlegelése alapján Dobrev Klára a legalkalmasabb. A felkészültsége miatt, jogász, közgazdász végzettsége van, tíz év államigazgatási tapasztalata, az Európai Parlament alelnökeként nemzetközi kapcsolatrendszerre is szert tehetett, ismeri, hogy működik az ország – sorolta a volt miniszter.

Kuncze Gábor a Fidesz propagandájára reagálva azt mondta: egyrészt Karácsony nem Gyurcsány, másrészt nagyon félreértelmezi a helyzetet, vagy nem ismeri Dobrev Klárát, nem beszélgetett vele, aki azt gondolja, hogy ő egy bábu, akit a háttérből mozgathat Gyurcsány Ferenc. Ez egyáltalán nincs így, ő egy abszolút önálló nő, akinek önálló gondolatai vannak, önállóan készült fel, és azok a szakértők, akikre figyel, valószínűleg nem csak Gyurcsány Ferenc, hanem még sokan mások is.

Szerinte a Fidesz 2006 óta – amikor Gyurcsány az akkori miniszterelnök-jelölti vitában lemosta a pályáról Orbánt – üldözi a jelenleg DK-elnök politikust, és ez a haláláig így is lesz, de a nem fideszeseknek ezt nem kell elfogadniuk. Akkor sem, ha persze Gyurcsány is követett el hibákat miniszterelnöksége alatt, ahogy mindenki, aki a politikában van. Orbán Viktornál pedig Kuncze azt említette, hogy a miniszterelnök először a halálozások számáról beszélt a koronavírus-járvány alatt, aztán amikor meghalt 30 ezer ember, közölte, hogy már nem arra figyelnek.

Kuncze szerint azonban nem Gyurcsányról kell beszélni, hanem az előválasztásról, a jelöltekről. Megnézte ezt a vitát, amire sokan mondják, hogy nem volt vita – persze, hogy nem mert, nem akartak egymásnak nekimenni. De ha valaki figyelt, elhangzottak olyan programelemek, amelyekre mások nem mondták, hogy támogatják, csak nem kommentáltak úgy, hogy „jaj, isten ments!”.

Kuncze Gábor azt mondta, hallott olyan szövegeket a vitában, amelyektől égnek meredt a haja. Például, amikor Karácsony Gergely azt mondta, hogy miniszterelnökként utasítaná a NAV-ot, hogy zárolja bizonyos emberek számláit. Elképesztő probléma lenne, ha az ország így működhetne, mert ebben az esetben Orbán Viktor már bárki számláját zároltathatta volna. Vagy amikor Jakab Péter azt mondta, hogy ha győz, Polt Péter már másnap börtönben ül. Kuncze szerint is le kell váltani Polt Pétert, de csak úgy nem lehet valakit börtönbe csukni.

Eleve elég nehéz lesz jogállami keretek között eltakarítani azt a szeméthalmot, amit a Fidesz maga mögött hagy, hát még ilyen könnyen támadható felvetésekkel jönni, amelyek miatt azóta is magyarázkodnak. Erre a „szeméthalomra” mondott is egy példát: a Költségvetési Tanácsot beemelték az alkotmányba; olyan jogosítványa van, hogy ha visszadobja a költségvetést, akkor a parlament nem tárgyalhatja. Ha a parlament adott év március 31-ig nem fogadja el a költségvetést, akkor a köztársasági elnök feloszlathatja a parlamentet, és új választást írhat ki. A Költségvetési Tanács tagjai pedig hat évre kaptak kinevezést, Kovács Árpád, Matolcsy György és Domokos László, vagyis az elnök, az MNB és az Állami Számvevőszék vezetője.

Hozzátette: tudja, hogy nagyon sok jogász dolgozik Dobrevvel azon, hogy megtalálják a megfelelő megoldásokat akár erre is, neki azonban nem tiszte, feladata ezekről beszélni. „Én árkon kívüli gyepmesterként figyelem az eseményeket.” Nagy szavak helyett nagy intézkedésekre van szükség, és ezekre szerinte Dobrev Klára képes lehet, ha ő győz az előválasztáson – mondta Kuncze Gábor.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Megbeszéljük...
2021. szeptember 15., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György