„Klubrádió
Reggeli gyors

Előválasztás: ahogy a jelöltek a törvényhez viszonyulnak, az veszélyes

13/09/2021 13:43

| Szerző: Klubrádió

Megvolt az első miniszterelnökjelölti-jelölti vita vasárnap. Öt ellenzéki párt jelöltje beszélt általánosságban. Nagy Attila Tibor egyáltalán nincs elájulva attól, amit a jelöltek mondtak.

Nagy Attila Tibor politikai elemző a Reggeli gyorsban csak mértékkel osztotta a dicséretet a vasárnap lezajlott ellenzéki miniszterelnökjelölti vitával kapcsolatban. Pontosabban egyetlen pozitívumot emelt ki: annak örült, hogy egyáltalán létrejött a vita. A beszélgetés 1:48:18-tól hallható.

2021. szeptember 13. Reggeli gyors (2021. szeptember 13., hétfő 06:00)
153:19
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Ezt azzal indokolta, hogy amióta Orbán Viktor 2006-ban súlyos vereséget szenvedett a tévévitában Gyurcsány Ferenctől, azóta nem hajlandó tévévitára kiállni. "Ehhez képest miniszterelnökjelöltek vitáztak egymással, és ezért elismerés illeti őket, különösen Karácsonyt, aki évek óta az ilyen vitákat szorgalmazta" - mondta.

Véleménye szerint azonban sokkal vegyesebb az a kép, ami a vita tartalmát illeti. "Ahogy a jelöltek az alaptörvényhez viszonyulnak, és akár feles törvénnyel is közjogilag érvénytelenné tennék, azt veszélyesnek tartom" - mondta. Az ellenzéki politikusok szerinte azért képviselik ezt, mert úgy érzik, hogy az ellenzéki szavazóknak ez az elvárása, és ők nem mernek szembemenni ezzel az elvárással.

 
Nagy Attila Tibor
Fotó: Pálinkás János
 

"Jól érződött, hogy egymással versenyben keményen, hangosan szidják ezt a rendszert, és igyekeztek az Orbán-rendszerrel, a korrupcióval szemben rendíthetetlen jelöltnek beállítani magukat. "Erőteljes verseny ment". Nagy szerint nem ez a probléma, hanem a gond az, hogy ezzel nagyon nagyra srófolják az elvárásokat az ellenzéki szavazók körében.

Olyan hangulat alakult ki, hogy "csak akarni kell, hogy és a NER-t le lehet építeni, csak akarni kell és az alaptörvényt sutba lehet dobni kétharmad nélkül is". Ez azt közvetíti Nagy szerint, hogy minden csak jó akarat kérdése. Úgy látta, egyedül Dobrev Klára próbált némi mérsékletességet behozni ebben a témában, de ő is csak óvatosan.

"Sokféle elszámoltatási ígéretet láthattunk már, és azt láttuk, hogy a bírósági eljárások útvesztőiben  nagyon bonyolult elszámoltatni az előző hatalom prominenseit, a bűnösöket. De most olyan látszat keletkezett, hogy nem is bonyolult.

Ennek igényéről is beszélgettek a műsorvezetővel, amire Nagy elismerte, hogy a Fidesz valóban kiépített egy háttérállamot, ezért más a helyzet az előzőekhez képest, de szerinte ez csak még bonyolultabbá teszi a dolgot, mint korábban. "Amit sok ellenzéki szavazó lopásnak, hazugságnak, gyalázatnak gondolt, azok törvényileg alá vannak támasztva. Ha a jogállamisághoz ragaszkodunk, büntetést csak a fennálló hatályos jog alapján szabad kiszabni. Ha ettől eltérünk, az nem jogállam".

Nagy nem ért egyet azzal, hogy feles törvénnyel ne lehetne kormányozni. A Fideszt súlyos felelősség terheli, hogy ilyen helyzetet hozott létre, mondta.

 
A tévévita az ATV-n.
 

 

Nagy azoknak az álláspontját osztja, hogy sok mindent feles többséggel is meg lehet oldani. Az államháztartási törvénynek köszönhetően a mindenkori kormány át tud csoportosítani akár több tízmilliárdos tételeket, ezért szerinte ha a majdani kormánynak nem lesz kétharmados többsége, annyi mozgástere azért lesz, hogy jelentős tételeket tudjon átcsoportosítani. Láthattunk példát erre az Orbán-kormányzásából, mondta. És a jelentős helyreállítási alapnak köszönhetően - ezermilliárdos tételről van szó - laza költségvetési gazdálkodást tesz lehetővé, tehát szerinte megdőlt az az érv, hogy nincs mozgástere egy feles többséggel rendelkező kormánynak

Az is feltűnt neki, hogy a vitán hiányzott a munka világának témája, egyedül Fekete-Győr András említette meg, hogy a munka törvénykönyvét meg kell változtatni, de elképzelhető, hogy majd a következő viták valamelyike érinti ezt a témát is.