„Klubrádió
Esti gyors

Magyar György: Most kezdődik a tánc!

10/09/2021 23:41

| Szerző: Klubrádió/szg

„Most kezdődik a tánc” – mondta Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke. Megvannak a jelöltek, kialakult a mezőny, szeptember 18-ától 26-áig lehet szavazni az előválasztáson, akár online is. A legutóbbi visszalépésekről azt mondta: ettől az előválasztás nem sérül, de csak akkor nyer a demokrácia, ha ezzel a lehetőséggel senki nem él vissza.

2021. szeptember 10. Esti gyors / részlet, Magyar György (21.09.10.)
09:59
00:00

Véget ért az aláírásgyűjtés időszaka az ellenzéki előválasztáson; a nap elején még úgy tűnt, hogy 258 jelöltre lehet szavazni, de azóta még voltak visszalépések.

Magyar György ügyvédtől, a Civil Választási Bizottság elnökétől elsőként azt kérdezte műsorvezetőnk: mennyire tartja ezt elegendőnek a jelöltek számát a 7 párthoz képest. Erre szintén kérdéssel válaszolt: a másik oldalon hányan versenyeznek? Itt a 106-ból csak 11 körzetben lesz egy induló, mindenhol máshol demokratikus versenyben dől el a győztes kiléte. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 2011-es választójogi törvénye „megölte” a tisztességes versenyt, eltörölte a két fordulót, ezért kezdték el már 5-6 éve a nulladik forduló jelentőségét hangsúlyozni. Ezért szerinte örülni kell ennek az eredménynek, a körülbelül 250 jelöltnek és az 5 miniszterelnökjelöltnek is, van választék.

A visszalépések szabályosak, mindenkinek szíve joga így dönteni, „akár egy úszóversenyen is vissza lehet lépni”. Ebben nem lát problémát, az előválasztás ettől nem sérül, célja nem változik. De – emelte ki – akkor tisztességes ez a játék, akkor nyer a demokrácia, ha ezzel senki sem él vissza. Magyar György se boldog attól, ha háttéralkukat kötnek, de meggyőződése szerint zömmel ez „sikerre van ítélve”. Az előválasztásnak három fő célja van, aktivizál (keljenek fel a fotelből az ellenzékiek), tematizál („ne mindig Orbán Viktor után fussunk” és legitimál – mondta. Ezen túlmenően az egyes visszalépésekről nem beszélt, mert, mint mondta, ez a pártok ügye, ehhez nincs köze a Civil Választási Bizottságnak. Hozzátette: tanulási folyamat részesei vagyunk, a szavazók és a jelöltek is.

„Most kezdődik a tánc” – mondta. Kialakult a mezőny, 18-ától 26-áig lehet szavazni, ebben az időszakban van két hétvége. Lesznek a sátrak mellett mozgó lehetőségek is, azokon a településeken, ahol nehezebb a közlekedés, kimegy az autó. Lehet valamint online is szavazni, ehhez fel kell menni az elovalasztas2021.hu-ra, kell hozzá arcképes igazolvány, lakcímkártya és valamilyen videós eszköz. Aki regisztrál, kap egy linket, és azon szavazhat. Emellett ügyfélkapun keresztül is lehet szavazni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. szeptember 10., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János