„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Most kell leváltani a kormányt, vagy lehet, hogy harminc évre eláshatjuk a magyar demokráciát”

10/09/2021 19:46

| Szerző: Klubrádió/szg

Az előválasztás újabb szereplőit szólaltattuk meg az izgalmas budapesti 6-os választókerületből. Csordás Anett és Jámbor András is úgy látja: óriási a tét a választáson, ahogy utóbbi fogalmazott: most kell leváltani a kormányt, vagy különben lehet, hogy harminc évre eláshatjuk a magyar demokráciát. Voltak hangsúlybeli különbségek, de a főbb pontokban, mint a lakhatási válság kezelése vagy a Diákváros melletti kiállás, egyetértett a két induló. 

2021. szeptember 10. Megbeszéljük / részlet, Csordás Anett, Jámbor András (21.09.10.)
16:42
00:00

A Jobbik által támogatott Demeter Márta és a DK-s Manhalter Dániel után a budapesti 6-os választókerület másik két indulója, Csordás Anett és Jámbor András is megszólalt a Klubrádióban. Ez a vita nem volt annyira barátságos, mint a csütörtöki, akadtak közbevágások, a másiknak szóló megjegyzések, de a főbb pontokban egyetértett a két fél.

Csordás Anett, a C8 Civilek Józsefvárosért és a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta: akkora a tét a választáson, hogy össze kell állniuk pártoknak és civileknek. Olyan jelöltek kellenek, akik tapasztaltak és a parlamenten kívülről is elértek változást. Ők a Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesülettel „a NER betonpajzsát áttörve” elérték, hogy bevezessenek egy új szociális juttatást a sérült gyermeküket otthon ápolóknak. Beszélt arról is, hogy az őt támogató civil szervezet Pikó Andrást is győzelemre juttatta.

Jámbor András nem tartja magát civilnek olyan szempontból, hogy szerinte rossz a civilek és a politika elválasztása, az a felfogás, hogy vannak a „rossz katonák és a jó civilek”. Politikusnak tartja magát, mint mondta, aki elindul egy választáson, az politikus. A Szikra Mozgalom támogatja, amely baloldali, zöld fiatalokból áll, és a 2019-es önkormányzati választáson Pikó Andrást, Baranyi Krisztinát és Karácsony Gergely kampányát is segítette. Csatlakozott Csordás Anetthez abban, hogy most vagy soha-pillanat a választás, nincs még négy évünk, hogy várakozzunk, most kell leváltani a kormányt, vagy különben lehet, hogy harminc évre eláshatjuk a magyar demokráciát. Korábban tüntetéseket szervezett – a netadós és a CEU-s demonstrációkat említette – újságíróként dolgozott, a Mérce alapítója.

 
Csordás Anett, Jámbor András (képek: Facebook)
 
 

Csordás szerint helytelen ellentétet szítani a civilek és a politikusok között, egyszerűen csak arról van szó, hogy vannak, akik a civil szférából jönnek, és vannak, akik pártokhoz kötődnek. Hangsúlyozta: csak akkor lehet leváltani a NER-t, ha tisztelik egymás és összefognak civilek, politikusok. Jámbor erre úgy reagált: mindenki pártok jelöltje is, így aztán pártokhoz is kötődik. Nem az a lényeg, hogy civilek vagy politikusok, hanem, hogy lesz-e elég változást akaró ember – tette hozzá.

Csordás Anett úgy látja, a civilektől valószínűleg sokan többet várnak, mert az emberek nagy része csalódott a nagypolitikában, és erre meg is volt az okuk. Nem történt meg 2018-ban az az összefogás, ami remélhetőleg most megtörténik, és megint kétharmaddal nyert a Fidesz.

Programok

Programjára rátérve azt mondta, három fő terület van, ahol az esélyegyenlőtlenségeket csökkenteni kell a választókerületben. A családtámogatások, az oktatási rendszer és a lakhatás. Megjegyezte: Kocsis Máté ottani, fideszes országgyűlési képviselőnek 2,4 millió forint a fizetése, miközben a nyugdíjminimum 13 éve nem változik. A többi között beszélt a lakhatási válságról is, a bérlakásépítések (öt éven keresztül évi 4000-et építenének) szükségességéről és szociális lakásügynökségek létrehozásáról.

Jámbor András azt emelte ki, hogy miért a Diákvárossal és az álláskeresési járadékkal foglalkoznak. Ugyanis ő szervezte a Fudan-ügyben tartott 10 ezres tüntetést, és a népszavazási kezdeményezésben is benne volt. Azzal folytatta: folyamatosan a lakhatási válság kérdéseivel találkozik, hogy még mindig sok a komfort nélküli lakás, vagy hogy a panelházakat és a gangos házakat fel kellene újítani kormányváltás után. Ez a kérdés brutálisan foglalkoztatja nemcsak Józsefváros és Ferencváros lakosságát, mert mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki nem tudja kifizetni a mostani albérletárakat.

Fudan vs. Diákváros

A Mérce-alapító szerint bár vannak, akik még nem hallottak a Fudan-ügyről, de ha elmondják nekik, hogy 12 ezer kollégiumi férőhely és 5800 bérlakás építését akadályozná meg a kormány egy hitelből építendő kínai egyetem miatt, akkor azonnal a saját lakhatási problémáik jutnak eszükbe. A C8 jelöltje ezt azzal egészítette ki, hogy óriási pénzből épülne a Fudan, a tervezett hitel összege 100 ezer lakás felújítását tenné lehetővé, ezért is meg kell akadályozni. Mindketten több ezer emberrel találkoztak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021. szeptember 10., péntek 16:15
Műsorvezető: Bolgár György