„Klubrádió
A lényeg

Szúrópróbaszerűen ellenőrzik az ajánlások hitelességét

7/09/2021 16:37

Hétfőn lezárult az előválasztáson az ajánlások gyűjtése, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) pedig folyamatosan teszi közzé az eredményeket. Az ajánlások valódiságáról telefonos ellenőrzéssel bizonyosodnak meg, és az ellenőr munkáját egy másik ellenőr vizsgálja felül. 

Két hetük volt az előválasztáson nyilvántartásba vett jelölteknek, hogy összegyűjtsék az induláshoz előírt ajánlásokat. Összesen 266 jelölt jelentkezett az előválasztásra a 106 egyéni választókerületben, de aztán hárman visszaléptek, így a választást lebonyolító Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) hivatalos adatai szerint 263-an kezdték el gyűjteni az aláírásokat augusztus 23-án – írja a Telex.

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyéni jelölteknek 400 ajánlást kellett leadniuk hétfő 10 óráig, és várhatóan legkésőbb szerdára az is kiderül, hogy van-e olyan, akinek nem sikerült megugrania ezt a lécet. Volt aki már az első nap bejelentette, hogy kész van, más csak az utolsó nyújtotta be az íveket.

  • Dobrev Klára szedte össze a legtöbb ajánlást (82 117) a párt hétfői közleménye szerint.
  • Karácsony Gergely ugyanakkor szintén győztesnek hirdette magát. Ő volt ugyanis az első, aki közölte, hogy kevesebb mint 24 óra alatt összegyűjtötte a szükséges 20 ezer ajánlást.
  • Pálinkás József hétfőn kiszállt a miniszterelnök-jelöltek versenyéből, az Új Világ Néppárt elnökének több ezer aláírás hiányzott volna az induláshoz.
  • Pálinkás pártjával Márki-Zay Pétert támogatják a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, akinek a hétfő reggel Facebook-bejegyzése szerint összesen 33 540 aláírást sikerült összegyűjtenie az elmúlt két hétben.
  • Ezzel beelőzte Jakab Pétert, a Jobbik elnökét is, aki múlt héten 31 803 ajánlást szerzett.
  • Fekete-Győr András 25 ezer ajánlással a jutott be az előválasztás második fordulójába.
  • Ecsenyi Áron, a Le az adók 75%-ával nevű libertárius párt vezetője még korábban visszalépett a jelöltségtől.

Az ajánlások hitelességét többszörös szűréssel szúrópróbaszerűen, telefonhívással ellenőrzik, és az ellenőrt egy másik ellenőr is vizsgálja közben.

 
Ellenzéki miniszterelnök-jelölt-jelöltek