„Klubrádió
Reggeli gyors

Ez a bizonytalanság semmi ahhoz képest, amit az előválasztás az ellenzéknek hoz

7/09/2021 13:51

| Szerző: Klubrádió

Nem kell-e az ellenzéknek attól tartania, hogy a most egymással versengő ellenzéki jelöltek az előválasztási kampányban akkora támadási felületet adnak a Fidesznek, hogy elveszíthetik a majd éles választást? Mik az előnyök, mik a hátrányok, és hogyan reagál erre az új helyzetre a Fidesz?

Novák Zoltán, a Méltányosság Központ kutatási igazgatója szerint nincs döntő jelentősége annak, hogy Karácsony Gergelynek vagy Dobrev Klárának jött-e össze több ajánlása. Mind a két miniszterelnökjelölt-jelölt hétfőn adta le az íveket, ezzel hivatalosan is kormányfőjelölt-jelöltté váltak.

2021. szeptember 07. Reggeli gyors - részlet 21.09.07. Novák Zoltán
10:28
00:00

"De jelzés, hogy melyik jelölt mögött, milyen mozgósítási bázis van. Aki mögött egy országos hálózattal rendelkező párt van, azok jobban teljesítenek ebben, és az esélyük is nagyobb a győzelemre" - mondta. Ugyanakkor ez a választásnál nem döntő. Ahogy arra három éve példát is láttunk, amikor a főpolgármester-választási kampányban mindenki azt várta, hogy a DK jelöltje fog befutni, mivel a DK rendelkezik a legkiterjedtebb hálózattal, míg a Karácsony mögött álló MSZP gyengébben áll, mégis Karácsony volt a befutó, mondta.

Hogy egy ilyen ellenzéki versengés támadási felületet is ad az ellenfeleknek, arra Novák azt mondta, ez minden előválasztásnál így van. Egy előválasztásnak szerinte számos előnye és hátránya is van, "hiszen mégis csak versenyben, egymással való vitában kell megmérettetni magukat, ahol támadási felületet adnak egyes jelöltek. De ennek is megvan az az előnye, hogy még a valódi kampány, az éles harc előtt kiderülhetnek dolgok, és a szelekció megtörténhet. Másrészt az így esetlegesen előkerült ügyek a választásig elévülnek, megkopnak. Hátránya meg az, hogy "egymást kell támadni. Ez az előválasztás logikája". Szerinte inkább az a kérdés, hogy mivel Magyarországon nincs meg az előválasztási intézmény kultúrája, vajon a győztes mögé beállnak-e a szavazók.

"Ha a szavazók komolyan veszik, nagyon belelovalják magukat, és úgy maradnak, akkor nehéz lesz őket elvinni, hogy szavazzanak a másik jelöltre. Ennek nyugaton van egy begyakorolt kultúrája. Akármilyen kiélezett a választási küzdelem, a végén elmennek és a másikra is leszavaznak. Itthon a szavazókban nincs meg ez a reflex. "Most fog eldőlni, hogy mennyire működik".

A DK kongresszusa Budapesten
 
A DK kongresszusa Budapesten
 
Budapest, 2021. augusztus 29. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én. MTI/Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs
 

 

Ez a kérdés mindegyik választói típusnál kérdés: a nagyon elkötelezett szavazó, valamelyik párt mellett elkötelezett. Vajon egy elkötelezett DK-s elmegy-e jobbikosra szavazni? A bizonytalan szavazónál meg kérdés, hogy elmegy-e voksolni, ha nem az általa favorizált jelölt nyer. Ezekre a kérdésekre jövőre kapunk választ. 

Novák szerint azonban ez a bizonytalanság semmi ahhoz képest, amennyit az előválasztás az ellenzéknek hoz. Folyamatosan az ellenzék tematizál, és ez az első alkalom, amikor hosszú távon felül tudja írni a kormánypártok kommunikációs offenzíváit.

A Fidesz tanult az előző önkormányzati választásból, amikor passzív szemlélője volt a főpolgármesteri előválasztásnak, és az idén nem akarja elkövetni ezt a hibát. "Próbál szemezgetni a kis botrányokból és a saját értelmezési kerete között tálalni. Ezért mondja azt a sztorit, hogy az előválasztás csak színjáték, és mindenki Gyurcsány Ferenc bábja. Így próbál értelmezési keretet nyújtani a választóknak, de látszik, hogy nincsenek meg a bejáratot eszközei, hogyan kellene az előválasztáshoz viszonyulni.

A politika normál rendje, hogy egy párton belüli erőviszonyok alapján dől el, hogy az egyéni választókerületekben ki legyen a helyi jelölt. A Fidesz azonban nem nagyon hagyott más lehetőséget az ellenzéknek, ezért erre "a furcsa eszközre" szorult, és megannyi körzetben előválasztást tart.