„Klubrádió
Reggeli gyors

A hét kérdése: Önök részt vesznek az előválasztáson?

22/08/2021 11:52

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Ezen a héten azt a kérdést tettük fel vendégeinknek és a hallgatóknak, hogy részt vesznek-e a hamarosan rajtoló előválasztáson. Ha igen, miért? Ha nem, miért nem? Egyáltalán mi haszna ennek az egésznek? Roznár Gyöngyi, Fodor Tamás, Lakner Zoltán és Szentpéteri Nagy Richard válaszolt.

2021. augusztus 16. Reggeli gyors / részlet, Lakner Zoltán (21.08.16.)
07:46
00:00

Lakner Zoltán politológust, a Jelen hetilap főszerkesztőjét kérdeztük hétfőn, aki először is elmondta: részt vesz. Annyira nem lepte meg, hogy egy egyfordulós választást visszalépések előznek meg. Taktikailag inkább az volt a furcsa, hogy ha tudták a pártok, hogy megegyezésekre is készülnek, „optimalizálják az esélyeiket”, akkor miért kellett eleinte rengeteg jelölt nevét nyilvánosságra hozniuk, mert ezzel azt az érzetet keltették a közvéleményben, hogy tényleg mindenki elindul mindenhol. Talán egy tucat körzet van, ahol egy jelölt maradt állva, de lesz nagyon sok olyan, ahol valódi verseny lesz, ha nem is 6-7, de 2-3 jelölt között. Ennek szerinte van értelme, ebbe érdemes beleszólniuk az ellenzéki érzelmű vagy kormánykritikus választóknak.

2021. augusztus 17. Reggeli gyors - részlet 21.08.17. Fodor Tamás
08:34
00:00

Fodor Tamás színész, rendező úgy látja, hogy a jelöltek jók, de még mindig nem tudni, mi alapján lehetne kiválasztani őket. Hozzátette, nagyon szeretné, ha ezek a jelöltek valamilyen módon együtt maradnának, koalíciós partnerekként. Egyelőre azonban nem lát objektív tájékoztatást a jelöltek részéről, semmi olyat, ami az előválasztáson való részvételt erősítené. Pedig az, hogy mi alapján lehet választani, a legfontosabb kérdés. "A személyiségek mögött programot is fel kell építeni" – jegyezte meg.

2021. augusztus 18. Reggeli gyors - részlet 21.08.18. Roznár Gyöngyi
07:50
00:00

Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője számára nem is kérdés, hogy részt vesz-e az előválasztáson. Szerinte a szavazás olyan állampolgári demokratikus kötelesség, amelyet butaság kihagyni. Megjegyezte, vele előfordult, hogy lemaradt egy szavazásról, de az nem volt szándékos. Őt nem botránkoztatják meg a pártok közt kötött háttéralkuk, azt azonban nem érti, hogy a magukat közszolgálatinak hirdető médiumok nem foglalkoznak az ellenzéki előválasztással. Hozzátette, a kormány nyilván próbálja lekicsinyíteni a procedúrát. Ilyen körülmények közt nem engedheti meg magának a független sajtó, hogy ne számoljon be az előválasztásról és a jelöltek tevékenységéről.

2021. augusztus 19. Reggeligyors-részlet / Interjú, Szentpéteri Nagy Richard
09:04
00:00


Szentpéteri Nagy Richard jogász, politológus (és a Klubrádió volt műsorvezetője) úgy fogalmazott: megfigyelőként vesz részt az ilyen folyamatokban és elemzőként igyekszik értékelni a fejleményeket. Elmondta: nem az előválasztás magyarországi megvalósításával van problémája, hanem magával az intézménnyel. Ugyanis azt nem ilyen helyzetekre találták ki, kifejezetten az Egyesült Államokban működőképes, ahol stabil kétpártrendszer van. Kitért arra is: szerinte Magyarország jelenleg nem demokratikus politikai berendezkedésű, ezért a félelem nagyon sokat számít. Azok döntik el, hogy kik legyenek a jelöltek, akik nem félnek, nem az összes választó. Megjegyezte: az előválasztás az integráció ellen hat, márpedig a minél szélesebb összefogás lenne a cél. 

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2021.08.16-19. 07:35