„Klubrádió
A lényeg

Visszalépett a korábban antiszemita kijelentéseket tevő jobbikos jelölt

16/08/2021 07:40

| Szerző: Klubrádió

Visszalépett az előválasztástól Bíró László jobbikos politikus a Borsod megyei 6-os választókerületben, méghozzá az MSZP-s Jézsó Gábor javára. Bíró László korábban antiszemita kijelentéseket tett, majd ezekért bocsánatot kért. Ő indult a tavalyi időközi választáson a fideszes Koncz Zsófia ellen, de veszített.

Bíró László Facebook-bejegyzésében a többi között azt írta: ez élete egyik legnehezebb és legfontosabb döntése volt, de a nemzet érdeke ezt kívánja. Közölte: tudja, hogy nem ő a legalkalmasabb jelölt a Fidesz legyőzésére, hanem az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Jézsó Gábor. Döntéséről tájékoztatta Jakab Pétert, a Jobbik elnökét, aki elfogadta – tudatta Bíró.

Bíró László jelölése ellen a Mazsihisz júniusban tiltakozott. Azt írták: meggyőződésük, hogy a kirekesztő eszméket valló embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk lehet, jövőjük nem.

Az MSZP így mutatta be a teológus Jézsót: jelöltjük már 2014 óta dolgozik a térség fejlődéséért önkormányzati képviselőként, valamint polgári búcsúztatásokat végez a 6-os számú választókerület mind a 42 településén, Tiszaújvárostól Taktaközön át, Szikszóig és Tokajig, a környező településeket és falvakat is beleértve. Helyiként tisztában van azzal, hogy Tiszaújvárost kivéve, több településre is jellemző a megfelelő egészségügyi ellátás és a tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek hiánya, ami miatt az emberek elvesztették jövőbe vetett hitüket. Fontos feladatnak tekinti a települések szociális és egészségügyi ellátórendszerének bővítését, valamint a közösségi közlekedés fejlesztését.

Tavaly októberben a térség országgyűlési képviselője, a fideszes Koncz Ferenc halála miatt időközi választást tartottak ebben a körzetben. Nem volt csendes a kampány: előkerültek Bíró László korábbi antiszemita kijelentései (például judapestnek nevezte Budapestet), amelyek miatt bocsánatot kért. A Fidesz jelöltje, Koncz Zsófia pedig krumplival, laptopokkal és magas költésekkel került a hírekbe. Végül a kormánypárti jelölt győzött 1700 szavazattal, ő 50,9, Bíró 46 százalékot kapott.

Hadházy Ákos független képviselő szerint nemcsak az antiszemita megnyilvánulásai miatt nem megfelelő jelölt Bíró László, hanem egy korrupciógyanús ügy miatt sem.

(Kiemelt kép: Facebook)