„Klubrádió
A lényeg

Tiltakozik a Mazsihisz a jobbikos Bíró László indítása ellen

28/06/2021 14:54

| Szerző: Klubrádió

Az összellenzéki jelöltként induló korábban "judapestező" Bíró László személyével kapcsolatban fogalmazta meg kritikáját a Mazsihisz. A szervezet közleményében úgy fogalmaz: Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő.

„Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő” – írja friss közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

Újra Bíró Lászlót indítja a Jobbik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben, Szerencs térségében, ezúttal az ellenzéki előválasztáson. A Jobbik közleménye szerint Bíró „jobboldali, keresztény, nős emberként az időközi választás után is rendületlenül, szívvel-lélekkel küzd” a választókerülete lakosaiért, és jól érti az ott élők problémáit, és az őszi borsodi időközi választáson a kormánypártok hazudtak róla.

Az összellenzéki jelöltként induló Bíró László ősszel 1700 szavazattal maradt alul az időközi országgyűlési választásokon a Fidesz jelöltével, Koncz Zsófiával szemben. Ebben a kampányban minimum két dolog előkerült. Egyrészt a kormánymédiának Bíró korábbi varrodai alkalmazottai nyilatkozták, hogy többször nem lettek kifizetve, amire Bíró azt mondta hazugság. A másik, hogy Bírónak előkerültek korábbról azokat az antiszemita megnyilvánulásait, amelyekben például Budapestet zsidózva „judapestnek” nevezte. Ezekért utólag Bíró bocsánatot kért.

Arra, hogy Bíró újból előkerült mint jelölt az ellenzékben, a Mazsihisz közleményben reagált. "Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő" – írja közleményében Mazsihisz elnöke, Heisler András, hozzátéve, hogy „sajtóhírek szerint Bíró László lesz a Jobbik jelöltje az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Telex szemléje szerint a szervezet hangsúlyozta, "továbbra sem kíván beavatkozni pártpolitikai kérdésekbe, de határozottan jelzi tiltakozását az antiszemita nézeteket valló politikusok közéletben való részvétele miatt. A tavalyi borsodi időközi választás kapcsán már hangot adtunk annak, hogy Bíró Lászlót korábbi antiszemita megjegyzései miatt méltatlannak tartjuk a választók képviseletére. Akkor abban reménykedtünk, hogy őt a továbbiakban már csak múlt időben lehet majd említeni. Meggyőződésünk, hogy a kirekesztő eszméket valló embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk, de jövőjük nem lehet.”