„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy az ellenzéknek: Lehet megsértődni, a Fidesz is ezt tette

23/10/2020 12:12

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos nagyon reméli, hogy nincs összefüggés aközött, hogy elmondta a véleményét a borsodi időközi választás közös ellenzéki jelöltjéről, és aközött, hogy a pártok nem jönnek az általa szervezett autós tiltakozásra az MTVA elé. Szerinte Bíró László nem volt a legideálisabb jelölt, erről pedig azért beszélt nyíltan, mert a 2022-es választáson az ilyen helyzeteket el kell kerülni. Azon, hogy ezt kimondta, lehet megsértődni, a Fideszben is megsértődtek, amikor azt mondta, hogy „nem kellene lopni” – fogalmazott.

2020. október 22. Megbeszéljük / részlet, Hadházy Ákos (20.10.22.)
13:33
00:00

A kormánymédia mintha megsajnálta volna Hadházy Ákost, a Magyar Nemzet azt írja, elfogyott körülötte a levegő, magára hagyták. Mennyire romlott meg a viszonya a pártokkal, kérdeztük tőle, a Bíró László-ügy miatt. Ugyanis miután a cigányellenes és antiszemita kijelentéseket is tevő jobbikos politikus veszített a szerencsi időközi választáson a Fidesz jelöltjével szemben, Hadházy azt írta a Facebookon:

„Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét. (…) Bíró László nem volt jó jelölt, az viszont nem az ő hibája, hogy nem találtak a helyére mást: az ellenzéki pártok nagyon komoly szervezeti problémákkal küzdenek, egyszerűen nincs elegendő jó jelöltjük mind a 106 választókerületbe”.

Kedden derült ki, hogy hivatalosan a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Momentum, és a Párbeszéd sem vesz részt a Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független parlamenti képviselők által meghirdetett blokádban, amelyet a politikusok az állami tévé székházához hirdettek a nemzeti ünnepre, október 23-ra

A Megbeszéljük műsorában Hadházy Ákos azt mondta: ha az ember valamit gondol, és azt nem tudja megértetni vagy elfogadtatni a másik féllel, akkor nem az a jó, ha rácsapják az ajtót egymásra, hanem, ha megbeszélik. Két dolog van, és nagyon-nagyon reméli, hogy nincs összefüggés a kettő között. Az első: el kellett mondania, hogy a borsodi időközin Bíró László nem volt a legideálisabb jelölt, ezt pedig azért mondta el, mert a 2022-es választáson az ilyen helyzeteket el kell kerülni. A másik pedig, hogy nem jönnek el a pártok a pénteki tüntetésükre, és reméli, ebben nem valami „durci vagy sértődés” van. Ha más okuk van a távolmaradásra, szerinte valamit akkor se látnak jól. Ugyanis volt az indokuk, hogy azért nem jönnek el tiltakozni a kormánypropaganda ellen, mert járványveszély van és inkább a színművészetis demonstrációt preferálják. Ez a kettő ellentmond egymásnak, hiszen ők pont a járvány miatt jelentettek be jelképes blokádot, autós tüntetést, az SZFE-n is vigyázni kell a járvány miatt, és ráadásul előbbre is hozták, hogy átérjen mindenki, aki akar.

A független képviselő azt mondta, vannak olyan politikusok, akikkel beszélt az időközi óta. Megjegyezte: korábban sokszor hívták őket egyeztetésre Szél Bernadettel, ezek az utóbbi időben elmaradtak, mert most „az egymás közötti helyek elosztását szervezik az ellenzéki pártok”, és szerintük ebben független képviselőknek nem kell részt venniük.

Erre a rendezvényre jó néhány hete meghívta a pártelnököket, amire csak a sajtón keresztül kapott választ, de reméli, hogy változik ez a hozzáállás. A választás utáni posztjában se csak a jelölt alkalmasságáról beszélt, hanem arról is, hogy a játékszabályok ellen kell küzdeni. Azért sajnálja, hogy az ellenzéki pártvezetők elhagyták ezt a Kunigunda utcai tüntetést, mert akkor úgy tűnhet, mintha elfogadnák a játékszabályokat, legfeljebb morognak egy kicsit.

Reméli, hogy a pártok szimpatizánsai, tagjai közül lesznek, akik eljönnek a demonstrációra. Hadházy Ákos hangsúlyozta: meg kell végre érteni, hogy a kormány csak az erőből tanul, egyik ellenzéki politikus se tud hatni rá, csak az, ha látja, hogy sokan hajlandóak megmozdulni és cselekedni. Azt kell megtanulni az SZFE-s egyetemistáktól, hogy nem fogadják el, amit a kormány csinál. De az ő esélyeik is sokkal jobbak lennének, ha nem lenne propaganda.

Hogy szüksége van-e rá az ellenzéki pártoknak, azt majd eldöntik. Hozzátette: nem könyörgött soha, ezután se fog, hogy felkerüljön a közös listára. Viszont a pártoknak és neki is szükségük van azokra az emberekre, tízezrekre, akik akarnak tenni a változásért. Többször felvetődik, hogy miért nincs pártja, erre azt mondta: „én is megcsinálhatnám az ikszedik pártot”, lehet, hogy lenne akkora, mint most néhány parlamenti párt, amelyiknek „frakciója, frakcióvezetője meg mindene van, tagja viszont csak 50-60”. Nincs értelme, együttműködésre van szükség az ellenzékben, rossz üzenete lenne, „ha még három másik párt kinőne a földből”. 

Hangsúlyozta: ahhoz, hogy az ellenzéknek jó esélye legyen a 2022-es választáson, igenis meg kell küzdeni a tisztességesebb szabályokért, a valódi választásért. És a legszélesebb körből kell a legjobb jelölteket kiválasztani, nem pedig pártalkuk alapján nem teljesen alkalmas, vagy éppen teljesen alkalmatlan, terhelt jelöltekkel kellene nekiindulni. Azért, hogy ezt kimondta, lehet megsértődni, a Fideszben is megsértődtek, amikor azt mondta hogy „nem kellene lopni meg a trafikokat nem úgy kellene osztogatni”. Hadházy Ákos közölte: nem bánta meg, „sajnos néha kellenek ilyen kellemetlen emberek” is, akik kellemetlen felvetéseket fogalmaznak meg, legfeljebb azt bánja, hogy néha túl későn szólt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük
2020.10.22 16:15
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás