„Köszönjük
Megbeszéljük...

Hadházy szerint kár mellébeszélni, nagy pofont, és talán az utolsó figyelmeztetést kapta az ellenzék

12/10/2020 20:36

| Szerző: Klubrádió

Becsapja magát az ellenzék, ha azt mondja, marha jó eredményt ért el a borsodi időközi választáson, mert csak néhány százalék hiányzott a győzelemhez, 2022-ben meg úgyis sikeresebb lesz. Ahhoz, hogy az ellenzék valóban győzhessen másfél év múlva az országban, a mostaninál jobb jelöltekre, sokkal erősebb, és hangsúlyozottan közös szervezőmunkára, több aktivistára, valamint nagyobb tüntetésekre lesz szükség – erről is beszélt Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, aki legutóbb a kormánypropaganda eszközének tekintett közmédia székházához hirdetett demonstrációt október 23-ra. Haraszti Miklós is nyilatkozott a témában, ő sincs elragadtatva az ellenzék szereplésétől és viselkedésétől, sőt ... Jobb véleménye van a történtekről Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének.

2020. október 12. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Hadházy Ákos 2020.10.12.
12:50
00:00

Nagyon nagy pofon volt az ellenzéknek az október 11-i borsodi időközi választás eredménye, és ha nem tanul az ilyen esetekből, akkor a 2022-es országgyűlési választás másnapján körülbelül ugyanúgy érezheti magát, mint a fideszes jelölt győzelmét hozó vasárnapi voksolás után – mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Csak akkor nyerhet az ellenzék a másfél év múlva esedékes országgyűlési választáson, ha elhiszik róla az emberek, hogy teljesen más lesz, mint az Orbán-rezsim, máshogy intézi a dolgait, ehhez pedig nagyon jó jelöltek kellenek. A vasárnapi borsodi időközi választás ellenzéki indulója sajnos nem volt a legjobb jelölt – mondta az ellenzéki politikus.

Valódi választáson még egy ilyen jelölt is 80 százalékot kapott volna

Hadházy hangsúlyozta, nem ez volt a Borsodi 6-os választókerületben elszenvedett vereség egyetlen oka. Szerinte alapvető és nem új probléma a valódi választások hiánya. A mostani sem valódi választás volt, merthogy utóbbi fogalom alatt azt értjük, amikor egyenlő eséllyel indulnak a jelöltek, akik úgy tudják elmondani a véleményüket és bírálni a másikat, hogy a mondanivalójuk nagyjából ugyanannyi emberhez jut el. Az azonban nem választás, ha a kormány szinte elképzelhetetlenül nagy összegből, évi ötvenmilliárd forintból kampányolhat, és a rádiók, újságok, tévék, plakáthelyek nagy része, amelyeket lopott pénzből megvett, csak az ő álláspontját közvetítik. Ezek nem egyenlő feltételek.

Ha nem lenne a fideszes propagandagépezet, és az úgynevezett köztévébe, közrádióba ellenzékiek is bejuthatnának, akkor ilyen kormányzati teljesítmény mellett az ellenzéknek nem azon kellene izgulnia, hogy esetleg 51 százalékkal sikerül-e győznie, hanem akkor még a borsodi 6-os körzetben, és a mostani, nem túl optimális jelölt mellett is 80-20 arányban nyert volna. Ezen nem lehet túllépni, mert ha nem sikerül kikényszeríteni a propaganda leállítását és az egyenlő feltételek megteremtését, akkor a 2022-es sem lesz valódi választás.

Hadházy Ákos
 
Hadházy Ákos Forrás: facebook
 

Ha eljönnek százezren, aztán megint

Az egyetlen és egyszerű kérdés a fentiekkel kapcsolatban, hogy a nyomásgyakorlásban – ami leggyakrabban tüntetést jelent – hányan vesznek részt. Akkor például, ha az MTVA Kunigunda úti székháza elé meghirdetett október 23-i demonstrációra elmennek százezren, akkor az meg fog oldani problémákat, vagy ha az még nem is, a következő hasonló tüntetés már igen, ilyen akciók után nem fog megmaradni a helyén a közmédia igazgatója.

Az biztos, hogy amíg az ellenzék nem mutat erőt, márpedig eddig meg sem próbálta, addig eredményt sem fog elérni – mondta.

Legalább két ellenzéki aktivistát minden faluba

Hadházy szerint a borsodi kudarc harmadik oka, hogy az ellenzéknek még mindig nincs elég aktivistája, nem tudott minden szavazókörbe két ellenőrt küldeni, ami ideális lenne, még úgy sem, hogy minden párt oda csoportosította az erőit. Amíg nem sikerül elérni, hogy minden faluban legyen legalább két ember, aki felvállalja az ellenzék képviseletét, addig megint csak nem nagyon van értelme nagy reményeket táplálni.

Nagyon helyes és fontos, hogy az ellenzéki pártok összefognak, de ebben annak is benne kell lennie, hogy a szervezésben és az aktivisták mozgósításában is összefognak. Ehhez még mindig van idő – véli Hadházy, de figyelmeztetett, lehet, hogy a borsodi pofon már az utolsó pillanatban jött. Ha ugyanis az ellenzék azt mondja, hogy marha jó eredményt ért el, mert csak néhány százalék hiányzott a vasárnapi győzelemhez, vagyis nagyon jó úton jár, 2022-ben pedig úgyis jobb eredményt ért el, akkor becsapja magát. Mást kell csinálni, szervezni és küzdeni, és bár mellette valóban nagyon fontos és legitim a pozíciók pártok közti elosztása, ennél többre van szükség, ezt mutatta meg a borsodi választás.

 
Koncz Zsófia szavaz
 Fotó: (C) Orosz Peter Photographer / Facebook
 

Jó szívvel nem tudta volna megtenni

A Borsod megyei 6-os számú körzetben – Tiszaújváros, Szerencs, Tokaj, Szikszó térségében – október 11-én tartottak időközi országgyűlési képviselőválasztást, amelyet a fideszes Koncz Zsófia nyert 50.87 százalékkal, a második Bíró László, a többi ellenzéki párt által is támogatott jobbikos jelölt lett, aki 45,9 százalékot ért el. Az időközit azért kellett kiírni, mert a választókerület 2018-ban megválasztott képviselője, a fideszes Koncz Ferenc július 10-én halálos motorbalesetet szenvedett. A kormánypárt a politikus lányát indította a mandátumért, aki előtte a washingtoni magyar nagykövetségen dolgozott, politikai pályafutását pedig a Fidelitasban kezdte.

Az ellenzék jelöltje, Bíró László már 2018-ban is indult a parlamenti helyért, akkor egy százalékkal maradt le a küzdelemben. Mostani jelölését nem csak a kormányoldal bírálta, személye az ellenzéki oldalon is ellenérzéseket okozott, mert két évvel ezelőtt a Facebookon nyílt antiszemita megjegyezéseket tett, Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, volt kormányfőt pedig szemkilövetőnek nevezte.

 
Bíró László szavaz
Forrás: Facebook
 

Az sem növelte Bíró esélyeit, hogy a kormánymédia arról írt, több volt varrónő is azzal vádolja, akik korábban dolgoztak neki, hogy nem fizette ki a bérüket, amikor 2016-ban megszabadult az őket foglalkoztató szociális szövetkezettől. Hadházy Ákos ezzel kapcsolatban azt mondta, ő is tájékozódott az ügyben, és nyilvánosan elérhető adatok alapján arra jutott, valóban lehettek problémák a szociális szövetkezet működésével, és ezen aggályait a Bíróval kezdeményezett személyes beszélgetés sem oszlatta el, ezért bár fegyelmezett ellenzéki politikusként nem beszélt róla, nem kampányolt ellene, de mellette sem, ezt jó szívvel nem tudta volna megtenni – fogalmazott.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a vasárnapi vereség után integratív jelöltnek nevezte Bírót, és tökéletes döntésnek a jelölését. Azt is mondta, az ellenzéki összefogás jól vizsgázott, amit szerinte a szoros eredmény is bizonyít. „Ha 50 nap alatt az ellenzék erre volt képes, akkor retteghet a Fidesz, hogy mire leszünk képesek 2022-ben.” Varju Lászlóval, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője a választás után a 444-hu-nak azt mondta, bízik abban, hogy 2022-re az ellenzék olyan jelölteket fog találni, „akiket minden párt nyugodt szívvel támogatni tud”.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Hadházy Ákossal
2020. október 12., hétfő 16.15
riporter: Bolgár György

 

 Haraszti Miklós is nyilatkozott a témában, ő sincs elragadtatva az ellenzék szereplésétől és viselkedésétől, sőt ... A közíró véleményét alább hallgathatja meg:

2020. október 12. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Haraszti Miklós 2020.10.12.
15:29
00:00

Megbeszéljük/Interjú Haraszti Miklóssal
2020. október 12., hétfő 16.15
riporter: Bolgár György

 

 Jobb véleménye van a történtekről Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének. Úgy látja, a borsodi időközi végkicsengése az ellenzék számára pozitív, ilyen szoros eredmény nem születhetett volna ellenzéki összefogás nélkül. Igaz, a jövőben szerinte is oda kell figyelni, hogy feddhetetlen jelöltet indítson az ellenzék. Fekete-Győr véleményét alább hallgathatja meg:

2020. október 12. Esti gyprs-részlet / Interjú, Fekete-Győr András 2020.10.12.
06:43
00:00

Esti gyors/Interjú Fekete-Győr Andrással
2020. október 12., hétfő 18.20
riporter: Dési János