„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szétveri az együttműködést a jobbikos jelölt?

19/08/2020 17:20

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Az ellenzék elindult egy közösen kijelölt úton, de Borsodban nem a legjobban választottak jelöltet. Bíró Lászlónak jócskán vannak kellemetlen mozzanatok a múltjában.

2020. augusztus 19. Megbeszéljük - részlet 20.08.19. Haraszti Miklós
13:24
00:00

Logikusnak látszott, hogy az aprófalvas borsodi körzetben a Jobbik jelöltjét támogassák az ellenzéki pártok, vagyis ő legyen a közös jelölt az időközi választáson, hiszen ez a párt jól szerepelt legutóbb. Csakhogy Bíró László agrárvállalkozó korábban megengedett magának cigány- és zsidóellenes, sőt migránsellenek kijelentéseket is. Amikor ez kiderült, nem utolsó sorban Setét Jenő roma aktivistának köszönhetően, nem csak a Jobbik, hanem a többi ellenzéki párt is kellemetlen helyzetbe került. Ha nekimennek Bírónak és a Jobbiknak, oda az összefogás, ha nem, akkor rajtuk ragad, hogy eltűrik a rasszizmust, sőt.

Haraszti Miklós a Klubrádióban többször is kifejtette, mennyire fontos az ellenzék közös fellépése, őt kérdeztük tehát, hogy mi lenne most a teendő. Véleménye szerint is kényes a helyzet. Mindenekelőtt: nem szabad elfelejteni, hogy a kormány leváltása a fő cél. Aztán erősíteni kell az összeállást és minél jobban intézményesíteni. Harmadszor pedig hinni kell abban, hogy valaki változhat. A Jobbik politikusai korábban durvább dolgokat is mondtak, mint Bíró László, de a párt változott, az elszámoltathatóság mellé állt, hogy bizonyítsa: a demokrácia támogatója.

Az baj, hogy az ellenzék itt megspórolta az előválasztást, az alatt sok minden kiderülhetett volna, ez egy tanulság. Most nyíltan, következetesen kell viselkedni, meg kell kérdezni a jelöltet, hogy miként viszonyul a korábbi kijelentéseihez, nézeteihez. Illetve lehetővé kell tenni a választóknak, hogy ezt megkérdezhessék Bíró Lászlótól.

Attól óvja Haraszti Miklós a többi pártot, hogy az egész Jobbikot felelőssé tegyék a történtekért. A párt következetesen halad, változik annak árán is, hogy közben elveszítette szavazóinak mintegy kétharmadát. A másik, amit nem szabad elfelejteni, hogy hasonló esetek lesznek még, mert ebben az ellenzéki együttműködésben sokféle párt van.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.08.19. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György