„Klubrádió
Megbeszéljük...

Setét Jenő: Rasszista az ellenzék jelöltje, léptesse vissza!

17/08/2020 18:41

| Szerző: Klubrádió/szg

Setét Jenő roma polgárjogi aktivista szerint rasszista az ellenzéki pártok közös jelöltje, akit a Borsod megyei 6-os körzetben rendezendő időközi választáson indítanak. Idézte a jobbikos Bíró László egy korábbi mondatát, amelyben benne volt, hogy „a Hasszánoktól és a Sztojkáktól” is meg kell védeni a hazát. Úgy véli, az ellenzék azzal tenné a legjobbat, ha másik jelöltet találna Bíró helyett.

2020. augusztus 17. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Setét Jenő 2020.08.17.
15:39
00:00

Setét Jenő Facebook-oldalán a napokban osztott meg egy videót, amelyben arról beszélt: rasszistának tartja a Jobbik politikusát, Bíró Lászlót, akit az ellenzék a múlt csütörtöki megállapodás alapján a Borsod megyei 6-os választókerületben indít a fideszes Koncz Ferenc halála miatt kiírt időközi választáson.

A Megbeszéljük adásában a polgárjogi aktivista azt mondta, Bíró László egy korábbi nyilatkozata szerint meg kell védeni az országot „a Hasszánoktól és a Sztojkáktól” is. Ezt pedig egyértelműen muszlim- és cigányellenes, gyűlölködő szövegnek tartja. (Bíró László egy Facebook-posztjában az olaszliszkai ügy utáni egyik ítéletre reagálva azt írta: „Nemcsak F. Hasszánoktól, hanem H. Dezsőktől, Sztojkáktól és Poltoktól is meg kell védeni az országot!”. Hasszán F. az a szír férfi, akit Magyarországon fogtak el és terrorcselekményekkel vádolják, H. Dezső az olaszliszkai gyilkosság egyik vádlottja, Sztojka Iván a kézilabdázó Marian Cozma gyilkosa, Polt Péter pedig a legfőbb ügyész – a szerk.)

A posztot itt olvashatják el:

Szerinte ha Bíró László őt is fenyegetésnek tartja, elvitatja a nemzethez tartozását, úgy véli, a cigányoktól kellene megvédeni az országot, akkor nem szavaz rá. Kérdésre válaszolva hozzátette, ha a jobbikos politikus bocsánatot kérne, és azt mondaná, megköveti a cigányságot, az nem jelentené azt, hogy mindent elfelejtenek neki hirtelen, mert ez nem így működik. Szerinte az ellenzék akkor dönt a legjobban, ha Bíró helyett olyan jelöltet állít, aki „morálisan is vállalható”.

Setét Jenő hangsúlyozta, az általa vezetett Idetartozunk egyesület sikere volt, hogy az ellenzéki pártok tavaly deklarálták, nem támogatnak rasszista jelölteket és kiállnak a gyűlölködés, a kirekesztés ellen, most mégis úgy tűnik, felrúgják ezt a megállapodást. Úgy fogalmazott, szomorúnak tartja, hogy magukat demokratikusnak tartó ellenzéki pártok és politikusok segítik a Jobbikot pozíciókhoz jutni, mint például Mirkóczki Ádámot Eger polgármesteri székéhez, mivel, mint mondta, Mirkóczki a Jobbik leggyűlölködőbb időszakában volt prominens politikus. (Az egri polgármester azóta kilépett a pártból – a szerk.)

Arra a felvetésre, hogy a Jobbik és egyes politikusai esetleg változtathattak korábbi, kirekesztő nézeteiken, úgy reagált: nem olvasott a Jobbiktól a cigányságnak címzett bocsánatkérést tíz évnyi fenyegetésért, félkatonai szervezetek masírozásáért, ahogy azt se, hogy elhatárolódtak volna a rasszista sorozatgyilkosságtól és letettek volna az iskolai szegregáció tervéről. Továbbra is vállalhatatlannak tartja a Jobbikot – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük...
2020. augusztus 17., hétfő 16:20
Műsorvezető: Bolgár György