„Klubrádió
Reggeli gyors

Tízből öt nő a legnépszerűbb ellenzékiek listáján

22/10/2020 10:37

| Szerző: Klubrádió/szg

A Medián felmérést készített az ellenzéki politikusok népszerűségi listájáról. Hann Endre ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az első tízben öt politikus nő, ott van az élbolyban Dobrev Klára (DK), Donáth Anna (Momentum), Szabó Tímea (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és a független Szél Bernadett. Úgy tűnik, hogy Magyarországon sem reménytelen a női politikusok helyzete.

2020. október 22. Reggeli gyors / részlet, Hann Endre (20.10.22.)
06:11
00:00

A Medián felmérést készített az ellenzéki politikusok népszerűségi listájáról. A legnépszerűbbek között több olyan is van, aki nem tartozik párthoz. A legnépszerűbbek Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Szél Bernadett.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója azt mondta: az figyelemreméltó, hogy a két „listavezető”, aki egyharmadnál nagyobb támogatást kapott a teljes szavazókorú népességben, az önkormányzati szférában jeleskedik, a hódmezővásárhelyi polgármesterről és a főolgármesterről  van szó. Aztán ott van az első ötben két, nagyon aktív független parlamenti képviselő, Szél Bernadett és Hadházy Ákos.

Felhívta a figyelmet arra (ami a cikkben nem szerepel külön kiemelve), hogy az első tízben öt politikus nő, ott van az élbolyban Dobrev Klára (DK), Donáth Anna (Momentum), Szabó Tímea (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és a már említett Szél Bernadett. Úgy tűnik, hogy Magyarországon sem reménytelen a női politikusok helyzete – emelte ki a szociálpszichológus. Hozzátette: ezeknek a politikusnőknek a szereplése nem feltétlenül újdonság, de szokatlan, hogy ennyien vannak a lista elejében. Dobrev Klára például csak az európai parlamenti választás előtt vállalt igazán politikai szerepet, Donáth Annát pedig a fiatalok között kell számon tartani, ráadásul a Momentum azzal együtt, hogy az ellenzék egyik vezető ereje, nem parlamenti párt.

 
 Kunhalmi, Szabó,  Donáth, Dobrev, Szél Forrás: Facebook, MTI
 

A következő helyezettekkel kapcsolatban Hann Endre azt mondta: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hosszú évek óta mindig a népszerűségi listák alján szerepelt, Tóth Bertalannak, az MSZP vezetőjének pedig továbbra sem sikerült „átütő benyomást keltenie” a szavazóközönségben. Ezek a teljes népességre vonatkozó adatok, ha csak az ellenzéki szavazókat vesszük figyelembe, akkor, mivel a DK az ellenzéken belül erős, valamelyest javul Gyurcsány helyezése is, de nem számottevő a különbség – jegyezte meg.

Az utolsó harmadban szereplő politikusokról azt mondta: most először kérdeztek rá Volner Jánosra, aki régi motoros a Jobbikból, aztán átlépett a Mi Hazánkba, majd nemrég meglepő módon a saját nevével alapított pártot. Vannak parlamenten kívüli pártok is, például Kovács Gergely, az MKKP elnöke talán az elterjedt vezetékneve miatt is kevésbé tűnik fel egy ilyen listában, hiszen csak név szerint kellett visszaemlékezni arra, kiről is van szó. A legtöbb ellenzéki vezetőnek elég nagy az ismertsége, nagyjából minden második-harmadik ember ismeri a többségüket – mondta el Hann Endre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020. október 22., csütörtök 07:25
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 

 

A Reggeli személy vendége Závecz Tibor, a Závecz Research alapító ügyvezetője volt, aki a többi között arról beszélt, hogy miért vonja ki a Fidesz Gulyás Gergelyt, Varga Mihályt, Kocsis Mátét és Hollik Istvánt: azért, mert valószínűleg vesztes kerületekben indulnának. Azt is mondta, a Fidesz vesztett 4 százalékot a legutóbbi felméréséhez képest, ez a járványkezelés miatt lehet, de nagy kérdés, mi lesz a gazdasággal. Szerinte a Jobbik népszerűségét Jakab Péter pártelnök „médiabarát” akciói tartják fenn, és vidéken ők a Fidesz mellett jobbára csak ők vannak jelen. 

2020. október 22. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. október 22., csütörtök 09:00): Závecz Tibor
42:20
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás