„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Hann Endre szerint Dobrev Klárát akarja miniszterelnök-jelöltnek a Fidesz

8/09/2021 14:10

| Szerző: Klubrádió/szg

Hann Endre úgy látja, hogy a Fidesz kommunikációs szempontból – Gyurcsány Ferenc miatt – Dobrev Klárát szeretné miniszterelnök-jelöltnek, és ez segíthet Karácsony Gergelynek abban, hogy középre pozicionálja magát. A Fidesz jobbratolódott, a propagandája Dobrevet erősen balra tolja – ebbe szeretnék belenyomni Karácsonyt is, de szerinte ez nem sikertörténet. A Medián ügyvezetője felvetette: nem volt szó arról, hogy kik lesznek a közös listán, és „nincs neve” az ellenzéknek.

2021. szeptember 08. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. szeptember 08., szerda 09:00): Hann Endre
35:46
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Hann Endre, a Medián ügyvezetője érkezett a Reggeli személlyel Para-Kovács Imréhez, hogy megvitassák, mi várható az előválasztáson.

Azt mondta: arra senki nem tud egyértelmű és biztos választ adni, hogy miért kényszerítette a Fidesz egy listára az ellenzéket. Hann Endre szerint az volt a cél, ami most megmutatkozik a negatív kampányban, hogy mindenkit rá lehessen tolni Gyurcsányra, „mindenkit Gyurcsány mozgat, mindenki az ő embere”, ami teljes képtelenség. Ez az aláírásgyűjtésben kulminál, de úgy tűnik, nem egészen sikeres. A DK-val kialakult konfliktus, a számháború és az, hogy egy állítólag DK-hoz közeli orgánumban századvég-adatokra hivatkozva hozták ki, hogy Karácsony Gergelynek kevés az esélye, „ezzel segítik szerintem Karácsonyt abban, hogy sikeresen középre pozicionálja magát”. És ez nagyon fontos, mert a mai politikában probléma, hogy a közép kiüresedett. 

A Medián ügyvezetője (műsorvezetőnkkel egyetértve) úgy látja, hogy a Fidesz kommunikációs szempontból – Gyurcsány Ferenc miatt – Dobrev Klárát szeretné miniszterelnök-jelöltnek, és ez végül is segíthet Karácsonynak a középre tartás szempontjából. A Fidesz jobbratolódott, a propagandája Dobrev Klárát erősen balra tolja – ebbe szeretnék belenyomni Karácsonyt is, de szerinte ez nem sikertörténet. Karácsonynak kerületi polgármesterként is volt módja megtapasztalni, hogy milyen középen politizálni egy kemény Fidesz és egy kemény MSZP között.

Az előválasztás azért alapvetően urbánus dolog, az egész standolást falvakban nehezebb megcsinálni. Jakab Péter a legerősebb mutatkozik a kistelepüléseken, amikor felmérést készítenek, de ebből nem következik, hogy megkapja azokat a szavazatokat az előválasztáson is, mert logisztikailag nem könnyű kivitelezni. Bármennyire is erősnek tűnik Jakab, ezért szerinte Dobrev és Karácsony esélyesebb.

Az a kérdés, hogy ha ők hárman jutnak a második fordulóba, akkor ott mi lesz. Márki-Zay Péter állást foglalt, ő a saját híveit szeretné Karácsony mögé állítani. Az LMP is már közölte, hogy Karácsonyt támogatja, aki egyébként egyszer elhagyta azt a pártot. Kérdés, hogy ha a momentumosok elmennek még egyszer, akkor kire szavaznak.

Mitől tart?

Arról is beszélt: az a kérdés, hogy mennyire fogadják el a vesztesek a győztest, mennyire fogják támogatni. Ettől tart egy kicsit, mert elég kevés idő marad a választásokig. Valamint fontos kérdés, amelyről nem tájékoztatták a közvéleményt, hogy miként áll majd össze a közös lista, mert annak majdnem akkora a jelentősége, mint annak, hogy ki nyeri az előválasztást az egyes választókerületekben. A következő fél év feladata, hogy összeállítsanak valami árnyékkormány-szerűséget, de hat párt között ez olyan kemény játszma lenne, ami a nyilvánosságnak nem biztos, hogy rokonszenves.

Legyen neve a gyereknek

A Fidesz a nagyközönség számára (főleg a saját, meglehetősen stabil szavazótábora szempontjából) egységes tömb, ezzel szembe lehet állítani az ellenzéket, amelyik állandóan „veszekszik”. Szerinte ez rossz hatással volt a közvélemény nem politizáló részére, ezt az imidzset lehetett rányomni az ellenzékre.

Hann Endrének az az egyik problémája az ellenzékkel, hogy „nincs neve”. Mi az, ami összetartja őket az Orbán-ellenességen kívül? – tette fel a kérdést. Nem lelkes attól a szótól, hogy vízió, de mégiscsak valami kellene. Szerinte nagyon fontos fogalom a köztársaság, azt mondta, ha nem független közvélemény-kutató lenne, azt tanácsolná nekik, hogy nevezzék magukat köztársaság(párt)i többségnek. És bár értelmiségiként ezt nehéz, de szajkózni kellene.

Nem nagyon szereti azt a kritikát, hogy az ellenzék miért nem képes elmondani a saját üzeneteit; nagyrészt azért, mert a kormánypárti média (KESMA és társai) miatt nagyon nehezen hallatszik a hangja. Ezzel együtt fontos lenne sokkal több közös fellépés, megnyilvánulás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Beliczay László

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. szeptember 08., szerda 09:00
Műsorvezető:  Para-Kovács Imre