„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri Orbánnak: Hát, Viktor, neked biztosan biztos pont Magyarország!

6/09/2021 16:09

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A kötcsei találkozó egy dolgot bizonyított, a Fidesznek még nincs olyan mondanivalója, amellyel választást akar nyerni – véli Kéri László. A szociológus beszélt az ellenzéki előválasztásról is. Szerinte jogos Márki-Zay Péter sértettsége, az ellenzéki pártok lényegében háttérbe szorítják nemcsak őt, de a civil jelölteket is. Reméli ugyanakkor, hogy a fennmaradó időben korrigálnak a pártok.

2021. szeptember 06. Megbeszéljük - részlet 21.09.06. Kéri László
22:03
00:00

Az ellenzéki előválasztással egy időben a kormány programjából a kötcsei találkozót követően kiszivárgott, tervük mindössze annyi, hogy ők nyernek, az ellenzék pedig veszít. Kéri László szociológus úgy véli, mivel Orbánnak még fogalma sincs, mivel akarja megnyerni a választást, egyelőre csak üres szlogeneket dobott be, amelyeket később, tölt meg tartalommal. 

A migránsozás, a genderellenes retorika, és a klímavédelem, olyan témák, amelyek közül legfeljebb az előbbinek lehet valamennyi súlya az afgán események miatt. Orbán kijelentését, melyben Magyarországot biztos pontnak nevezte, tartalom nélküli szólamnak tartja. "Neki így biztosan biztos pont Magyarország. Nevetséges a fontoskodása, önfelértékelő üressége" – foglalta össze.

"Értem Márki-Zay sértettségét, tapintatosabban kellene vele bánni"

Az előválasztással kapcsolatban lényeges problémának tartja Kéri, hogy sem a Márki-Zay Péter képviselte jobboldali ellenzéki oldal, sem Pálinkás József, sem a civil jelöltek nem kapnak kellő figyelmet. Hozzátette, Márki-Zay esetében sem feltétlenül a jobboldal a lényeg, sokkal többet nyom a latban, hogy olyan győzelmet tudott felmutatni Hódmezővásárhelyen, amelyhez hasonló addig nem nagyon láthattunk, esettanulmány értékű modell lehet arra nézve, hogyan lehet legyőzni a Fideszt.

Márki-Zay azonban "kívülről érkezőként" hátrányban érzi magát. Kéri megjegyezte, örült volna, ha jobban beemelik a hódmezővásárhelyi politikust az ellenzéki együttműködésbe, mert Jakabhoz hasonlóan a vidékben van az ereje, jobban meg tudja szólítani az ottani választókat. A jobboldali demokratikus erőket szerinte nem kellene kiszorítani az előválasztásból, mert így az ellenzék a kormánypártban csalódott választókat elveszítve "amputálja lehetséges szavazóbázisát".

Magukban nem nyerhetnek az ellenzéki pártok

Legalább ennyire fontos lenne, hogy a civilek se szoruljanak háttérbe az ellenzéki együttműködésben. Az egyéni jelöltek közt a civil jelöltek ugyanúgy háttérbe szorultak, mintha nekik nem is akarnának teret engedni a pártok. "Kétségbeesetten csak saját pártjukat kaserolják az ellenzéki politikusok. Azt hittem, több eszük lesz" – tette hozzá. Az együttműködés kidomborítására még van idő, és Kéri reméli, hogy a pártok még időben észbe kapnak és korrigálnak. "Csak a Fidesz kritizálásából nem lehet megélni" – tette hozzá.

Kéri László
 
Kéri László
Fotó: Bálint Judit / Klubrádió
 

Ahogy azt korábban megírtuk, Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter is bejelentette, hogy megvan a szükséges számú aláírás. Pálinkás József azonban hétfőn azt mondta, hogy neki nem fog összegyűlni elég aláírás ahhoz, hogy miniszterelnök-jelölt-jelöltként vegyen részt az előválasztáson.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kéri Lászlóval
2021.09.06., hétfő 16:16
Riporter: SZénási Sándor