„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Örülök, hogy a DK elhatárolódott az engem támadó oldaltól

6/09/2021 20:05

| Szerző: Klubrádió/szg

„Nem helyes, hogy pártokhoz köthető blogok fizetett hirdetésként nyilvánvalóan manipulatív közvélemény-kutatásokat terjesztenek. Örülök, hogy a DK azóta elhatárolódott” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

2021. szeptember 06. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (21.09.06.)
11:17
00:00

Karácsony Gergely főpolgármestert az előválasztásról kérdeztük az Esti gyorsban. Azt mondta: szerencsére nem kell már nagyon sokat várni, és a változást akaró ellenzéki polgárok eldöntik, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt. Annak örül, hogy már az első nap megvolt a 20 ezer aláírás, és végül 41 ezret adtak le. Megköszönte mindenkinek a munkáját, aki segített.

Europálya-ügy

Azt gondolja, hogy az előválasztási kampány eddig nagyon békésen zajlott, de azt fontosnak tartotta elmondani hétfőn: „nem helyes, hogy pártokhoz köthető blogok fizetett hirdetésként nyilvánvalóan manipulatív közvélemény-kutatásokat terjesztenek. Örülök, hogy a DK azóta elhatárolódott” – mondta, hozzátéve: azt gondolja, néhány dolgot érdemes tisztázni ezekben a vitákban. Hamarosan jönnek a jelölti viták, nekik is szokniuk kell azt, hogy egyszerre egymás szövetségesei és versenytársai. A főpolgármester szerint az ország pedig elszokott attól, hogy valódi döntések elé állítsa a politika az embereket; itt az ideje, hogy a Fidesz által elvett demokráciát visszaadják az embereknek.

Az ügy hátteréről: az Europálya nevű Facebook-oldal a hétvégén a kormányközeli Századvég felmérésére hivatkozva Karácsony Gergelyt esélytelennek állította be Orbán Viktorral szemben.  Mivel az Europálya posztjait végigpörgetve az oldal kizárólag a Demokratikus Koalíciónak kampányol, az ügyben a 444 megkereste a DK-t, és azt a választ kapták: „A Demokratikus Koalíciónak semmi köze nincs az Önök által hivatkozott Facebook-oldalhoz, az azon lévő tartalmakhoz és az azon futó hirdetésekhez. A DK tisztességes versenyben kíván győzni, ilyen eszközöket nem használtunk és nem is fogunk.” 

Karácsony Gergely azt is elmondta: napi szinten kommunikálnak a pártelnökök, és van választási bizottság is, amely az összes vitatott kérdést igyekszik rendezni. Hozzátette: nagy a tét, attól nem kell félni, hogy vannak adott esetben súrlódások. Az joggal felvethető, hogy ezeknek milyen a színvonaluk, de az érdemi vita a lényeg, ahol mindenki elmondhatja, mi szól mellette.  Azt emelte ki, hogy már nyert választást a NER-ben, csaknem két évvel ezelőtt. A gazdaságpolitika, szociálpolitika, zöld ügyek és a demokrácia kérdéséről szeretne vitatkozni – tette hozzá. Ezeket a kicsit feszült, vagy sokszor óvodásnak tűnő dolgokat rá lehet fogni arra, hogy ez mindig a választás része. Az érdemi része pedig mégiscsak az, hogy milyen víziók fogalmazódnak meg az ellenzéken belül.

Hangsúlyozta: október 23-a után az egységes ellenzék nem saját magával, hanem a bizonytalan szavazókkal foglalkozik majd, akiket a Fidesz rútul cserben hagyott, és akik bár nem kötődnek egyik párthoz sem, többségükben mégis változást akarnak.

A Fidesz Stop Gyurcsány, Stop Karácsony-petíciójáról azt mondta: nincsen annál abszurdabb, mint hogy egy 12 éve „teljhatalommal kormányzó” párt még mindig retteg az ellenzéktől.

Beszélt arról is, hogy Iványi Gábor lelkészt Budapest díszpolgárává választották; úgy fogalmazott: Iványi Gábor csodálatos ember, és ennek a rendszernek a gonoszsága, nihilizmusa legjobban abban mutatkozik meg, hogy egyszerűen képtelenek elviselni, hogy ez a felekezet működjön, és fenntartsa azokat a szociális és oktatási intézményeket, amelyek nagyon sok nehéz sorsú embernek az utolsó kapaszkodót jelentik nehéz helyzetében”. Az, hogy ez a kis, bár nagyon lelkes gyülekezet a Fidsznek ellenség, önmagában is elég ok lenne arra, hogy leváltsák őket 2022-ben – jelentette ki a főpolgármester.

A beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2021. szeptember 06., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János