„Klubrádió
A lényeg

Nem támogatja a főváros az atlétikai-vb-t, ha a kormány ragaszkodik a Fudan-törvényhez

1/09/2021 14:22

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely javaslatát elfogadva döntött a Fővárosi Közgyűlés: ha nem épül meg a Diákváros, „ha a kormány továbbra is a kínai érdekeket akarja kiszolgálni a magyar adófizetők pénzéből” (ahogy a főpolgármester fogalmazott), akkor nem lesz atlétikai világbajnokság sem.

A fővárosi közgyűlés ellenzéki többsége elfogadta Karácsony Gergely főpolgármesternek a Momentum módosításával kiegészített javaslatát a 2023-as atlétikai vb vétójáról, majd leszavazta a DK nagyon hasonló előterjesztését, amelyet a párt annak ellenére nem vont vissza, hogy a Karácsony mögött álló többség egy napirendi ponttal korábban már döntött a kérdésben.

A megszavazott határozat értelmében a Főváros csak akkor támogatja az atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, ha a kormány nem ad át földterületeket a kínai Fudan egyetemnek azon a területen, ahol eredetileg a Diákváros épült volna fel, illetve az is a támogatás feltétele, hogy a kormány ténylegesen teljesítse a fővárosi egészségügy fejlesztésére tett pénzügyi ígéreteit is – írja a 444.

Atlétikai stadion Fotó: Klubrádió/KaLász
 
 

Hosszú és parttalan politikai vita után szavazott a Fővárosi Közgyűlés az előterjesztésről, amely szerint a kormányzat megszegte a közte és a fővárosi önkormányzat megépítéséről létrejött megállapodást, amely alapján a főváros támogatja a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, amelynek fejében megépül a Diákváros Ferencváros és Csepel határán. Az elfogadott határozat, miszerint a kormányzat a Budapesti Diákvárosnak szánt területeket – a magyar egyetemisták olcsó lakhatását biztosító kollégiumi fejlesztés megvalósítása helyett – egy kínai elitegyetemet fenntartó alapítvány számára kívánja ingyenesen átadni, illetve a területen tervezett beruházások tervezésének átláthatóságát nem biztosította – írja a hang.hu.

Felkérték a polgármestert, hogy a Diákvárosnak szánt terület a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő átadása esetén haladéktalanul tájékoztassa a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget a főváros ezen döntéséről.

2021. szeptember 01. Esti gyors / részlet, Baranyi Krisztina (21.09.01.)
05:22
00:00
Erről a témáról kérdeztük az Esti gyorsban Baranyi Krisztinát, a IX. kerület polgármesterét is.