„Klubrádió
Reggeli gyors

Előválasztás: a Jobbik nyerheti a legtöbb körzetet, de ezek között sok a fideszes

15/09/2021 14:20

| Szerző: Klubrádió/szg

A legnagyobbat a Jobbik nyerheti az előválasztáson, de a billegő és a kormánypárti körzetekben van a legtöbb jelöltjük, ezért nekik lesz a legnehezebb dolguk a Fidesszel szemben 2022 áprilisában – mondta Keszthelyi Aliz, a témában felmérést készítő 21 Kutatóközpont elemzője.

A 21 Kutatóközpont kedden bemutatott elemzésében arra kereste a választ, hogy melyik ellenzéki párt lehet a legsikeresebb az előválasztáson, és kik juthatnak be a Parlamentbe. 

Keszthelyi Aliz, a közvélemény-kutató cég elemzője azt mondta: a Jobbiknak előnyös lehet az előválasztás, nekik becsülték a legtöbb győzelmet. De nem szabad alábecsülni, hogy ezzel a Jobbik is viszi legjobban a vásárra a bőrét a parlamenti választáson. Úgy fogalmazott: a legnagyobbat ők nyerhetnek az előválasztáson, de a billegő és a kormánypárti körzetekben van a legtöbb jelöltjük, ezért nekik lesz a legnehezebb dolguk a Fidesszel szemben 2022 áprilisában. Az szerinte kockázatminimalizálás, hogy a budapesti körzetekben nem nagyon indulnak. Budapest a Jobbik kampánya szempontjából elég kis figyelmet kapott a vidékhez képest – tette hozzá.

Elmondta: igyekeztek a 106 egyéni körzetet kategorizálni, hogy melyik ellenzéki, melyik billegő és melyik kormánypárti. A Jobbiknak becsültek 34 győzelmet főleg vidéki, kisvárosias körzetekben, a DK leginkább megyei jogú városokban számíthat sikerekre, a Momentumnak Budapesten és Pest megyében lehet jó esélye, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP pedig a hivatalban lévő képviselőire számíthat főleg. Várhatóan egyik ellenzéki párt se kerül fölénybe a többivel szemben.

Keszthelyi Aliz arról is beszélt, hogy szerinte egyfajta erőforrás-pazarlás történik Budapesten, a nyerhető körzetek felé összpontosul a figyelem, miközben a billegő körzetekre kellene több fókuszt helyezni, és nem az ellenzéki törzsközönséget, hanem a bizonytalanokat megszólítani.

A Momentumnak is dolgozó 21 Kutatóközpont elemzése szerint a 106 egyéni választókörzetből

30 olyan van, ahol 2022-ben szinte biztosnak tűnik az ellenzéki győzelem a korábbi eredmények alapján.

35 olyan billegő körzetet tartanak számon, ahol szoros verseny várható a Fidesz és az ellenzék közös jelöltje között, alapvetően ezekben dől el a választás.

– Valamint a korábbi eredmények alapján 41 biztosan fideszes körzet lehet.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják, a második forduló pedig október 4-10. között lesz.