„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dobrev: „Egytől egyig jobbak voltunk, mint Orbán kormányának legjobb tagja”

14/09/2021 18:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Dobrev Klára szerint az első előválasztási vitán megcáfolták azt a blablát, hogy az ellenzék oldalán nincsenek egyéniségek és szakértelem. „Egytől egyig jobbak voltunk, mint Orbán kormányának legjobb tagja”, felkészültségben, tisztességben, szakmai tudásban – mondta a DK miniszterelnök-jelöltje.

2021. szeptember 14. Megbeszéljük / részlet, Dobrev Klára (21.09.14.)
12:03
00:00

Dobrev Klárát, a DK miniszterelnök-jelöltjét, az Európai Parlament alelnökét az első, tévés, ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitáról kérdeztük. Elmondta: nagyon jól érezte magát a vita közben, és úgy élte meg, hogy mindannyian jók voltak. Arra nem tudna válaszolni, hogy van-e győztes, és ha igen, ki az. Minden jelölttől hallott olyan gondolatokat, amelyeket be lehet építeni akár a saját mondanivalójába is. Nagy megnyugvást okozott neki, hogy ebből egy jó csapat lesz, jó koalíciós kormányt lehet építeni.

Nem akar annyira előreszaladni, hogy helyet kapnak-e a kormányban a többiek. Az a megállapodás, hogy az előválasztás lezárultával, a miniszterelnök-jelölt vezetésével megkezdődnek a koalíciós tárgyalások. Ha ő győz, árnyékkormányt is akar alakítani, épp azért, hogy a kormányzóképességet tudják bizonyítani. Ennek lesz a része az is, hogy ki milyen szerepet szán magának ebben a kormányban. 

Jelezte: korábban is jó véleménye volt a versenytársairól; szerinte azt a blablát megcáfolták, hogy az ellenzék oldalán nincsenek egyéniségek és szakértelem, az a fal ledőlt, hogy nincs alternatívája a Fidesznek. „Egytől egyig jobbak voltunk, mint Orbán kormányának legjobb tagja”, felkészültségben, tisztességben, szakmai tudásban. Persze, mindenkinek más-más típusú tapasztalata van és az élet más területét ismeri, de szerinte ez jól összeadódik majd a koalícióban.

Azt mondta: akkor is sokszor bólogatott vagy mosolygott, amikor a többiek beszéltek, nem csak Jakab Péter. Nagyon sokat változott a helyzet, de legfőképpen az változott, hogy a pártok meghallották a szavazók szavát. Az ellenzéki összefogás nem csak azért jött létre, mert a pártok annyival okosabbak lennének, mint négy éve, hanem mert az ellenzéki szavazók ezt akarják. Minden politikus tudja, hogy ha kilépne ebből az együttműködésből, a szavazói megbüntetnék.

Az ígéretekről szólva elmondta: ezeket vállalásoknak hívja, mert van mögöttük számítás. Dobrev Klára szerint a 2022-es költségvetés fő számait végignézve kollégáival arra jutottak, hogy 2 ezer milliárd forintot lehetne elkölteni jó célokra. „Pénz lenne, csak okosan kellene elkölteni és nem ellopni” – fogalmazott. 

Azt is mondta: hallgat azokra a jogászokra, volt alkotmánybírókra, legfelsőbb bírósági bírókra – Vörös Imre, Fleck Zoltán, Sándor Zsuzsa nevét említette –, akik azt mondják, hogy az Alaptörvény jelenleg alkotmányellenes. Mégpedig azért, mert egy párt kizárólagos hatalomra tör – tette hozzá. „Nem lesz addig itt tisztességes jogállam, amíg minket gúzsba kötnek a kétharmados törvények”, és a választásig hátralévő időben még sok gazemberséget követhetnek el. Ha megijednek ettől és megpróbálnak kéztördelve lavírozni a bebetonozott fideszes intézményvezetők, pártkatonák között, akkor bukásra lesznek ítélve – fogalmazott a DK-s politikus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Megbeszéljük...
2021. szeptember 14., kedd 16:05
Műsorvezető: Bolgár György