„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakmusz: Nem tiszta, miért csak megtekintésre adott lehetőséget Rogán minisztériuma

2/06/2023 09:50

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár sokkal kisebb erőfeszítéssel elektronikus formában is megküldhették volna a kért iratokat, Rogán minisztériuma mindössze betekintési lehetőséget adott "a magyarok 97 százaléka" kampány költéseibe – mondta Teczár Szilárd, a Lakmusz újságírója.

2023. június 02. Reggeli gyors - részlet 23.06.02. Teczár Szilárd
09:19
00:00

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Lakmusz utánajárt, és kiderült, legalább ötmilliárdból hirdették, hogy "a magyarok 97 százaléka" ellenzi a szankciókat.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ félrevezetően úgy kommunikálta az eredményeket, hogy "a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos gazdasági károkat okozó szankciókat". A kormány tájékoztatása szerint átlagosan a kérdőívet visszaküldők 97,33 százaléka válaszolt nemmel, ami nagyjából 1,35 millió főt jelent. Ez a 8,22 millió választópolgárnak csak 16,5 százaléka.

"A közérdekű adatigénylésre csak betekintési lehetőséget biztosított Rogán minisztériuma" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Teczár Szilárd, a Lakmusz újságírója. Hozzátette, az ott látott adatokat áttekinthetőnek minősítette ugyan, az úgy nevezett médiavásárlási tervek voltak. Ezek esetében csak a végösszeget tüntették fel, részletes bontást azonban nem közöltek azon kívül, hogy az összeg hogyan oszlott meg az egyes platformok között, mindössze egy többezer soros excel-tábla nyomtatott verzióját, amelyet idő szűkében képtelenséglett volna áttekinteni.

(Fontos körülmény, hogy csak nyomtatott formában tették elérhetővé a táblázatot. Elektronikus formában ugyanis a táblázatok kereshetők, szűrhetők és úgy nevezett függvényekkel összetett műveleteket lehet bennük végrehajtani. Például részösszegek számítása – a szerk.)

Azt is megjegyezte, hogy a betekintés során semmilyen digitális rögzítésre alkalmas eszközt nem vihetett be magával, aminek "nem látja a jogalapját". Illetve furcsának tartotta azt is, hogy annak ellenére is  csak betekintési lehetőséget adott a tárca, hogy sokkal kisebb erőfeszítéssel elektronikus formában is megküldhették volna a kért iratokat. Mindezek dacára dönt6ött kollégáival a betekintés mellett, további költséges és időigényes jogi eljárások helyett.

A kampány előtt fókuszcsoportos kutatásban tesztelték a plakát és a videós hirdetés terveit. Ez a kutatás bruttó 1,8 millió forintba került. A beszámolóból kiderül, hogy a résztvevők közül öten kitöltötték a szankciós konzultációt, egy fő pedig csak azért nem küldte vissza, mert nem is jutott el hozzá. A megkérdezettek az öt bemutatott plakátterv közül azt a világoskék alapút tartották a legjobbnak, amit végül használt is a kormány, bár többen megjegyezték, hogy némileg egy fogkrémreklámra emlékezteti őket a színvilág. Az egyik terven a "97 % NEM" felirat mögött egy bomba is látható volt, hasonlóan a konzultációt tavaly ősszel beharangozó bombás plakátokhoz. Ezt a megoldást a fókuszcsoport egyértelműen elutasította, olyanokat mondtak róla, hogy "nem jó a bomba", "a bomba nagyon sok".

Arra a kérdésre, hogy ki járhatott jól a félrevezető üzenetű kampánnyal, Teczár Balásy Gyula cégeit emelte ki, amelyek lényegében monopolhelyzetben vannak a kormányzati kommunikációs megrendelések piacán.

A továbbiakban újabb adatigénylést tervez a tárca és Balásy cégeinek szerződéseiért.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Teczár Szilárddal
2023.06.02., péntek 8:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert