„Klubrádió
A lényeg

Még a fideszesek negyede is a szankciók mellett van

28/02/2023 10:34

A Republikon Intézet legújabb kutatása azt mérte, hogy mit gondolnak a magyarok az Oroszország elleni szankciókról. Ezer főt kérdeztek telefonon, és ez alapján a közvélemény-kutató azt állítja, még a Fidesz-szavazók negyede is egyetért az Európai Unió Oroszország elleni szankcióival.

Ez az eredmény alaposan eltér a kormány plakátján állított 97 százalékos szankcióellenességtől, mert a megkérdezettek 46 százaléka egyetért az EU-s szankciókkal, és csak 32 százalékuk ellenzi (22 százalék bizonytalan).

 
Fideszes apróbetűs rész: 97 százalék=32 százalék

Fotó: Klubrádió
 

 

Az ellenzéki pártok szavazóinak több mint kétharmada (68 százalék) támogatja a szankciókat, míg a Fidesz–KDNP szavazóinak 60 százaléka elutasítja azokat, de 23 százaléka támogatja. „Tehát a Fidesz milliárdos szankcióellenes kampánya dacára még saját szavazótábora is megosztott a kérdésben” – írja a kutatóintézet.

Ez egy félmilliós tábor, amely jogosnak és indokoltnak véli az uniós szankciókat, ezzel együtt a háború egy éve alatt csökkent azoknak az aránya, akik az Oroszország elleni határozott fellépést támogatják, amit a Republikon főként a kormányzat és a miniszterelnök erőteljes szankcióellenes kommunikációjával magyarázza. „A magyarok többsége láthatóan Ukrajna pártján áll ebben a konfliktusban, és indokoltnak látja az Európai Unió orosz agresszióra adott válaszlépését” – idézi a Telex az elemzést.