„Klubrádió
A lényeg

A magyar kormány is elfogadta az új szankciós csomagot

25/02/2023 13:38

| Szerző: Klubrádió

Az új csomagban 121 magánszemély és szervezet, három bank került tiltólistára. A magyar kormány is – korábbi vétófenyegetései dacára – megszavazta a csomagot.

A magyar kormány vétóval való fenyegetőzésének köszönhetően hosszú időbe telt, de elfogadták a tizedik szankciós csomagot Oroszországgal szemben, miután az elmúlt napokban a tagállamok nagykövetei több, egymás követő ülésen megegyeztek a tizedik szankciós csomag részleteiben.

Az új csomagban 121 magánszemély és szervezet szerepel azon a listán, akikkel szemben beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el. Három orosz bank is felkerült a tiltólistára. Beszüntetik a Russia Today és a Szputnyik arab nyelvű adásának európai sugárzását – írja a z EUrológus.

A mai határozat további exporttilalmat ír elő a kritikus technológiai és ipari termékekre, mint például egyes elektronikai cikkekre, speciális járművekre, gépalkatrészekre, teherautó- és sugárhajtómű-alkatrészekre, valamint az építőipar használt, de az orosz hadsereg szolgálatába állítható árukra, mint például az antennákra, vagy darukra.

A korlátozott termékek listája, amelyek hozzájárulhatnak az orosz védelmi és biztonsági szektor technológiai fejlesztéséhez, mostantól további új elektronikus alkatrészeket is tartalmaz majd. Ezeket a csatatéren fellelt orosz fegyverrendszerekben használják, beleértve a drónokat, rakétákat, helikoptereket, elektronikus integrált áramköröket és hőkamerákat.

Ezen a listán először szerepel hét iráni szervezet, amelyek katonai pilóta nélküli légi járműveket (drónok) gyártanak, s ezeket az orosz hadsereg használja a háborúban, beleértve a polgári infrastruktúra elleni hadviselést is.

Ezenkívül a Tanács úgy határozott, hogy a kijátszás elkerülése érdekében megtiltja az EU-ból exportált kettős felhasználású áruk és technológiák Oroszországon keresztül történő tranzitját.

Végül további korlátozásokat vezetnek be az Oroszország számára jelentős bevételt hozó áruk behozatalára, például az aszfaltra és a szintetikus gumira.