„Klubrádió
A lényeg

Rogán minisztériuma gondosan védi a konzultáció adatait

27/04/2023 14:43

| Szerző: Klubrádió

A Kabinetiroda kommunikációs szerződései nem konkrétan meghatározott feladatokra szólnak, hanem "vállalkozási keretszerződések", amelyek a keret kimerüléséig, vagy határidőig maadnak érvényben.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a kormány az EU Oroszország elleni szankcióiról szóló nemzeti konzultációtartott. A Kormányzati Tájékoztatási Központ január 14-én félrevezetően úgy kommunikálta az eredményeket, hogy "a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos gazdasági károkat okozó szankciókat". A kormány tájékoztatása szerint átlagosan a kérdőívet visszaküldők 97,33 százaléka válaszolt nemmel, ami nagyjából 1,35 millió főt jelent. Ez a 8,22 millió választópolgárnak csak 16,5 százaléka.

Hosszú cikkben foglalta össze a Lakmusz mindazt, amit a kormányzati kommunikáció költségeiről tudni lehet. Azt elöljáróban leszögezték, hogy pontos adatot nem ismernek, mert a Rogán Antal által irányított Miniszterelnöki Kabinetiroda gondoskodik arról, hogy az egyébként közérdekű adatokat "homályban tartsa".

A Miniszterelnöki Kabinetiroda január 13-án közzétett dokumentumából kiderül, hogy csak a szankcióellenes nemzeti konzultáció lebonyolításának technikai költségei (postai és nyomdaköltségek) meghaladták a bruttó 2,7 milliárd forintot.

A kommunikációs feladatokat az Nemzeti Kommunikációs Hivatal központi közbeszerzés keretében osztja ki. A gyakorlatban az állami kommunikációs munkákat már jó ideje a Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó két, a New Land Media kft. és a Lounge Design kft. konzorciuma nyeri el.

A lap azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a keretszerződésekből kiderül ugyan mekkora összegről szólnak, de, hogy pontosan mire mennyit költenek a cégek, az nem.

Az egy sémára íródott szerződésekből semmi érdemi nem derül ki arról, hogy pontosan mit akar kommunikálni a Kabinetiroda, és az elvégzendő feladatokat is csak elnagyoltan tartalmazzák a dokumentumok.

Megtudjuk például, hogy „kreatív koncepcióalkotás, kreatív szövegírás és grafikai tervezés”, „online ügynökségi feladatok” vagy „média tervezés és vásárlás” végezhető a szerződések keretein belül.

A homályos megfogalmazás oka, hogy a Kabinetiroda kommunikációs szerződései sem konkrétan meghatározott feladatokra szólnak, hanem „vállalkozási keretszerződések”.