„Köszönjük,
A lényeg

Eurobarometer: Csökkent az EU támogatottsága Magyarországon

24/03/2023 20:15

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Csökkent az Európai Unió támogatottsága Magyarországon, elsősorban a fiatalok körében – ez derül ki az Eurobarometer legfrissebb felméréséből. A kutatást itthon 2023. január 12. és február 6. között végezték 1040 emberből álló mintán az Európai Bizottság megbízásából.

A jelentés adatai szerint most a magyarok 39 százaléka gondol pozitívan az Európai Unióra – ez 6 százalékponttal marad el az uniós átlagtól, és a fél évvel ezelőttinél 12 százalékkal kevesebb. Az itthoni válaszadók 42 százalékának semleges, 19 százalékának negatív véleménye van az EU-ról. A támogatottság itthoni csökkenése elsősorban a fiatalok véleményváltozásának köszönhető a jelentés szerint, ebben pedig szerepet játszat az, hogy a felmérés idején derült ki: az alapítványi formába került egyetemek (azaz a magyar hallgatók közel háromnegyede) nem pályázhat a jövőben uniós pályázatokra, így Erasmus-ösztöndíjra sem.

A jelentésben hozzáteszik, hogy nemcsak a fiataloknál, de a többi korosztályban is csökkent az EU támogatottsága Magyarországon. Ehhez hasonlóan alakult az Európai Unióba vetett bizalom is: míg ez az adat tavaly nyáron 56 százalék volt, idén télen már csak a válaszadók 50 százaléka nyilatkozott itthon úgy, hogy bízik az EU-ban.

Az adatokhoz viszont hozzá kell tenni, hogy az Európai Unión belüli demokráciában még mindig jobban bíznak a magyarok, mint az itthoniban – igaz, ezek az adatok is csökkentek a fél évvel korábbi állapotokhoz képest.

Az EU más polgáraihoz hasonlóan itthon is nagyjából a lakosság fele (52 százalék) elégedett az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válaszlépésekkel – igaz, mostanra az uniós átlag alá (56 százalék) csúszott az EU által eszközölt lépéseket, így a szankciós politikát is támogatók aránya Magyarországon. A 44 százaléknyi elutasítási arány persze köszönőviszonyban sincs a kormány rengeteg hirdetésen megjelenő, 97 százalékos állításával, amelyet a „konzultációs adattal” indokolnak.

Itthon az áremelkedéseket, az inflációt és a megélhetés költségeit érzik a legégetőbb problémának a válaszadók (65 százalék) – mind személyesen, mind Magyarországra nézve. Ehhez képest csak a válaszadók 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a bevándorlás kérdése a saját életének legfontosabb problémái közé tartozik.