„Klubrádió
A lényeg

Legalább ötmilliárdból hirdették, hogy "a magyarok 97 százaléka" ellenzi a szankciókat

1/06/2023 15:42

| Szerző: Klubrádió

2023 első hónapjaiban a kormány elárasztotta az országot azzal az üzenettel, hogy a legutóbbi nemzeti konzultáción a magyarok 97 százaléka mondott nemet az EU Oroszország elleni szankcióira – idézi fel cikkében a Lakmusz. Kormányzati plakátok hirdették, hogy „a magyarok döntöttek: 97% NEM a szankciókra”, és ezt visszhangozta a szankcióellenes videós hirdetés is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ félrevezetően úgy kommunikálta az eredményeket, hogy "a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos gazdasági károkat okozó szankciókat". A kormány tájékoztatása szerint átlagosan a kérdőívet visszaküldők 97,33 százaléka válaszolt nemmel, ami nagyjából 1,35 millió főt jelent. Ez a 8,22 millió választópolgárnak csak 16,5 százaléka.

A Lakmusz közérdekű adatigénylést küldött a kormányzati kommunikációért felelős minisztériumnak, a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodának. Rogán minisztériuma nem küldte el a kért dokumentumokat, viszont  „betekintést” engedélyezett az oknyomozó portálnak Kabinetiroda épületében.

Az esetenként több száz oldalas médiatervek teljes részletességű feldolgozására a helyszínen nem volt lehetőség, de így is kiderült jópár érdekesség a konzultáció úgynevezett „eredménykommunikációjáról”:

A megtekintett dokumentumok összesen bruttó 10,66 milliárd forintnyi kommunikációs költésről szólnak. Ebből csaknem 5,1 milliárdot tett ki a konzultáció eredménykommunikációja, de elképzelhető, hogy ez még nem is az eredménykampány teljes költsége.

A kampány előtt fókuszcsoportos kutatásban tesztelték a plakát és a videós hirdetés terveit. Ez a kutatás bruttó 1,8 millió forintba került.

Volt olyan plakátterv, amelyben bomba is szerepelt, de ezt a visszajelzések alapján elvetették. Az egyik megkérdezett a „97 % NEM” üzenetet hiányosnak és túlzónak találta.

(kép: Klubrádió)