„Köszönjük,
Reggeli gyors

Korábban a kilátók építése volt a sláger, most a lombkorona sétány

24/03/2023 14:50

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Néhány méter magas építmény egy tarra vágott terület közepén – ez a látvány fogadná azt, aki szeretné megnézni Nyírmártonfalván a 60 millió forintból épült lombkorona sétányt. Az Átlátszó járt utána az európai uniós források elköltésének újabb formájának. Rengeteg kilátó épült uniós pénzből a környéken, de lassan versenyezhetnek velük ezek az ösvények – mondta Jávor Dénes, a Transparency Internatinal Magyarország kommunikációs menedzsere a Reggeli gyorsban.

2023. március 24. Reggeli gyors - részlet Jávor Dénes 2023.03.24.
06:46
00:00

Divatba jött a lombkorona sétányok építése az ország keleti részén: Nyírmártonfalván egy, Nyíradonyban kettő épült, darabonként nagyjából 60 millió forint uniós forrásból.  Nyírmártonfalván lombkorona nincs hozzá, ugyanis tarra vágták az erdőt; Nyíradonyban pedig az építmény lejárata hiányzik – számolt be az Átlátszó.

Képzeljük el, hogy elautózunk Nyírmártonfalvára, hogy megcsodáljuk a dombokat, vagy a távolabbi látnivalókat, felmegyünk erre a pár méter magas lombkorona ösvénynek nevezett építményre és egyszerűen nem látunk ki a fáktól. Ezért akár indokolt is lehetne a kivágásuk – ironizált Jávor Dénes, a Transparency Internatinal Magyarország kommunikációs menedzsere a Reggeli gyorsban.

 
Tarra vágott pusztán épült a lombkorona sétány
 
Fotó: Hadházy Ákos 
 

A település fideszes polgármestere, Filemon Mihály még megválasztása előtt, magánszemélyként pályázott a támogatásra, de éveket kellett várnia arra, hogy odaítéljék neki. Érthetetlen, hogy miért ilyen lassan kapta meg, hiszen "az Orbán-kormány arról ismert, hogy az elmúlt 10 évben ráfeküdt az uniós források minél gyorsabb és minél nagyobb arányú kiosztására" – mondta Jávor. 

"A polgármester telkén egy telepített erdő közepére épült fel a lombkorona ösvény. Valószínűleg annyit kellett várnia Filemonnak a támogatásra, hogy közben értékesítette a megtermelt faanyagot" – magyarázta Jávor.

Nyíradonyban ugyan vannak fák az építmény körül, az ember végigsétálhat az építmény tetején, csak éppen a végén nincs lefelé vezető lépcső. Erre a projektre szintén egy fideszes politikus, a megyei önkormányzat alelnöke, Tasi Sándor nyert 61,5 millió forint támogatást.

Régebben a kilátók építése volt a nagy sláger, már ami az európai uniós források felhasználását illeti. Nyírmártonfalván öt is épült, szóval nagy a kilátó-sűrűség, most majd versenyezhet az ösvény-sűrűséggel – mondta Jávor.

A műsort követően elmondta, március 26-án, vasárnap 15 órakor Litkai Gergely humorista, a Dumaszínház egyik alapítója egy különleges tárlatvezetés keretében nyitja meg a Transparency International Magyarország „Ami az útikönyvből kimaradt” című kiállítását Szentendrén.

Jávor Dénes 2014-2021 között a Klubrádió munkatársa volt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Hadházy Ákos

Reggeli gyors/interjú Jávor Dénessel
2023.03.24., péntek 7:49
Riporter: Szénási Sándor