„Klubrádió
A lényeg

Másfél milliárdból hattyúhíd, kilátó és üvegfalú étterem épül Felcsúton

18/08/2022 07:26

| Szerző: Klubrádió

Bár 1150 milliárd forintnyi beruházást takarékossági okokból felfüggesztett a kormány, a felcsúti mesterséges szigetre vezető hattyúhíd, kilátó és üvegfalú étterem tovább épül. "Ez a látványosság szép jelképe lesz az eltékozolt uniós és adófizetői pénzeknek" – nyilatkozta az RTL Híradónak Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő.

Felcsúton 250 milliós uniós támogatásból építettek meg egy kisebb mesterséges tavat, amelybe aztán mesterséges szigetet is elhelyeztek, és ha már volt sziget, híd is kellett, amin be lehet jutni – idézi fel az RTL Híradó. A turisták tehát hamarosan egy hattyút formázó hídon sétálhatnak át a víz felett. A madarat formázó hídszerkezet „hátsójában” egy kis, néhány méter magas kilátót is kialakítottak, ahonnan a többi között a felcsúti kisvasút állomására lehet rálátni. A tó partján épül még egy üvegfalú étterem is, amely szintén kapott egy kilátóteraszt.

Mint elhangzott, az egész beruházásra az állam adott pénzt, összesen másfél milliárd forintot.

"Ez a látványosság szép jelképe lesz az eltékozolt uniós és adófizetői pénzeknek" – nyilatkozta a televíziónak Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő, aki Facebook-oldalán is beszámolt az esetről. Szerinte az ilyen felesleges beruházásokra korábban, a viszonylagos stabilitás időszakában lehetett legyinteni, de most, amikor sokan kerülnek nagyon nehéz anyagi helyzetbe, már csak sírni lehet.

A beruházás dokumentumait a Transparency International perelte ki a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, ekkor derült ki, hogy mennyibe kerül az adófizetőknek a beruházás. Az ügynökség egyedi döntéssel adott pénzt az önkormányzatnak, a munka kivitelezője a Fejér-B.Á.L. Zrt., Mészáros Lőrinc gyermekeinek családi cége lett.

Mészáros László felcsúti polgármester még 2019-ben nyilatkozott a csatornának, akkor azt mondta: a tó eredetileg záportározó volt, de a feltöltése után kiderült, hogy a környéken megemeli a talajvíz szintjét, és beáznak miatta a pincék. Ezért döntöttek úgy, hogy  turisztikai céllal megpályázzák a kiépítését.

(via 24.hu, kép: Hadházy Ákos/Faceboook)