„Klubrádió
Reggeli gyors

Korrupcióellenes hatóság - A NER ennyit kínál: nem fogja lebontani magát, és létrehozni egy jogállamot

14/03/2023 13:52

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Megtette jelentését a kormány által az EU-s pénzekért létrehozott korrupcióellenes munkacsoport, amelynek a kormány által delegált tagjai sugárzó optimizmussal jelentették ki, hogy megvan a korrupció ellenszere, de a civilek által delegált szakértők szerint nem ez a testület fogja lebontani a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. A Reggeli gyorsban Ligeti Miklós, a Transparency Magyarország által delegált testületi tag mondta el a tapasztalatait.

2023. március 14. Reggeli gyors - részlet 2023.03.14. Ligeti Miklós
10:15
00:00

A jogállami és korrupciós problémák miatt az Európai Unió felfüggesztette a Magyarországnak járó támogatásokat. Ezért a kormány kénytelen volt törvényeket módosítani, és létrehozott egy korrupcióelleni munkacsoportot is, amelynek március 15-ig kellett elkészítenie a korrupciós helyzetértékelést 2022-re vonatkozóan. Ezt a jelentést fogják a legközelebbi kormányülésen is megvitatni, de hogy mi is van a jelentésben, és hogyan jött létre, arról Ligeti Miklós, a Transparency Magyarország vezetője beszélt a Reggeli gyorsban.

Novák Katalin kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit
 
Novák Katalin kinevezte az Integritás Hatóság vezetőit
 
Budapest, 2022. november 4. Novák Katalin köztársasági elnök kinevezi Bíró Ferencet az Integritás Hatóság elnökévé a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

A hétfői ülésen fogadták el a jelentést, ahol az állami delegáltakon kívül civil tagok is részt vettek, akik  (az Átlátszó.hu és a K-Monitor és a TI) az ülés után külön közleményben jelezték, hogy nemmel szavaztak a jelentésre, mert bár szerintük fontos megállapításokat és előremutató javaslatokat is megfogalmaz, de szerintük a munkacsoport nem volt elég bátor, nem ment elég messzire

Ligeti szerint sok témában nem tudtak az állami résztvevőkkel konszenzusra jutni, de ez nem lepte meg, hiszen tudták, hogy a rajtuk kívül az asztalnál ülő kormányzati szereplők nagyon eltérő háttérrel és elképzelésekkel rendelkeznek. "Ha a közös célunk is az, hogy Magyarország jobb hely legyen, de nagyon eltérő az elképzelés, hogy ez mit jelent a gyakorlatban" - mondta a korrupciós szakember.

Példának azt mondta, hogy számos kritikusabb megállapítást és keményebb javaslatot nem sikerült konszenzussal elfogadtatni, így ezek úgy szerepelnek a jelentésben, mintha kizárólag a civilek álláspontjait tükröznék, így a kormány által nem támogatott formában kerültek bele. Ezért ha az egész jelentést megszavazták volna, akkor Ligeti szerint vállalták volna, hogy az álláspontjuk csak "különvéleménybe" szorul, holott ők a fő szövegbe szánták, ezért "jelképes távolságtartás fejezte ki az álláspontjukat", mondta.

Ennek ellenére a csoportban továbbra is együtt működnek, évente adnak ki jelentést, viszont Ligeti szerint "az izgalmas munka most következik majd".

Arról is beszélt, hogy a munkacsoportban bebizonyosodott, hogy ha sikerül kikapcsolni az ideológiai megfontolásokat, akkor valóban szakmai párbeszéd tud kialakulni, és lehet együtt dolgozni, amely kijelentést aztán Ligeti maga is idealistának nevezte, hiszen "ettől a Klubrádiónak még nem újra frekvenciája, nem lesz újra Népszabadság, és nem követelik vissza az ebül szerzett vagyonokat az oligarcháktól"

Ligeti kijelentette, az Integritás Hatóság arra nem alkalmas, hogy levadássza azokat, "akik kitalálnak egy 35 éves, koncessziónak nevezett fura hibrid eljárást, aminek a végén a hulladéktüzelést és gyorsforgalmi út hálózat üzemeltetést elviszik a legbefolyásosabb körök". Ezekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az előbbit a MOL, az utóbbit "Mészárosék" nyerték, akiket eltérő hátterűnek nevezett, és szerinte nem is ugyanaz a kategória.

A jelentésben ugyanakkor Ligeti szerint sikerült olyan pontokat azonosítani, ahol "be lehet támadni a korrupció rendszerét", és apránként több ismeretünk lehet a korrupció működéséről, amivel szerinte "lehet számítani arra, hogy a középszintű korrupciót középtávon ezzel mérsékelni lehet".

Szerinte ha sikerül a munkacsoporttal megvizsgáltatni, hogyan alakul az állami szervek hozzáállása a sajtóhoz átláthatóság körében, és rá lehet mutatni a rossz gyakorlatra, amik korlátozzák a nyilvánosságot és a hozzáférési jogokat, akkor már nem hatástalan a működésük. Itt arról beszélt, hogy a "kiemelt főhatóságok", hogyan viszonyulnak a sajtóhoz, például kiket hívnak meg a sajtótájékoztatóikra, hogy hogyan hívják meg őket, és hogy bizonyos termékeket negligálnak, diszkriminálnak. 

Ligeti szerint azonban azok a megoldások, amiket a kormány az EU-s támogatások fejében az alku részeként életbe léptetett, biztos hogy nem fogják tudni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét megroppantani, mert nem arra vannak kitalálva. "A hatalom szándéka, hogy saját magát átmentse a jogállamisági eljáráson túli jövőbe, és megőrizze a struktúrákat, amiket már bejáratott. Ez nem fog egy húszszereplős munkacsoport miatt megváltozni." 

A NER ennyit kínál: amíg Magyarországon ilyen az uralmi rendszer, nehéz elképzelni, hogy egyszer csak lebontja magát, és létrehoz egy jogállamot.

Azt lehet elképzelni, hogy apránként, idővel oldódik, és lehet elérni, hogy például több legyen a vagyonosodási vizsgálat, és a NAV automatikusan vizsgálja meg jövedelemmel arányban nem álló gazdagodást, mondta Ligeti Miklós.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2023.03.14., kedd 7:34
Riporter: Dési János