„Klubrádió
A lényeg

A korrupcióellenes hatóság vezetője mindig is Orbánnal akart vacsorázni

26/01/2023 11:42

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az Európai Unió a magyar korrupció visszaszorítását követeli a magyar kormánytól, amely az uniós támogatásokért cserébe létrehozott egy korrupcióellenes szervezetet, az Integritás Hatóságot, aminek a vezetője Bíró Ferenc lett. Biró a napokban azzal kavart vihart, hogy az amerikai Bloombergnek adott interjújában azt mondta, hogy az Orbán-rendszer nem korrupt, csak egyes emberek azok. Ez az állítás szöges ellentétben áll a jelenlegi politikai rendszer egyik "agytrösztjének", Lánczi Andrásnak, a Századvég akkori vezetőjének pár évvel ezelőtti állításával, ami szerint, "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája". De szemben áll a napi tapasztalatokkal és kutatási adatokkal is. 

Az Integritás Hatóságba hívott civilszervezetek egyike, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós szerint a korrupció igenis rendszerszintű probléma Magyarországon, és ha ha Bíró nem ért ezzel egyet, akkor semmi értelme nem lenne az Integritás Hatóságnak.

Hogy Biró Ferenc objektív-e, azzal kapcsolatban keresgélni kezdtünk a múltjában, és a HVG segítségével rábukkantunk Biró a Pricewaterhouse Coopernél készült bemutatkozó interjújára 2020-ból, amely alapján úgy tűnik, már régóta készült politikai karrierre. Amikor ugyanis arról kérdezték, hogy ha egy este bárki lehetne a vacsoravendége, ki lenne az, arra azt válaszolta, hogy érdekes lenne egy "borozgatós steakezős vacsi" Putyinnal és Orbán Viktorral is.

 
 

 

Az interjú nyomai még fent vannak az interneten, de a beszélgetést azóta feltehetően törölték, ezért csak PDF-ben áll rendelkezésünkre.

Ezzel kapcsolatban kérdéseket küldtünk neki, hogy esetleg sikerült-e azóta az álmait megvalósítani, és még mindig Orbánnal és Putyinnal szeretne-e a legjobban vacsorázni. Egyben teszteltük is, mennyire gondolja komolyan a transzparenciát és hogy a kormányzati szervekkel szemben hajnaldó-e a sajtóval szóba állni, esetleg érdemben válaszolni a kérdésekre. 

Január 18-án a hivatali e-mail -címére és a szervezet interneten fellelhető e-mail címére is kérdéseket küldtünk. 

Korábban ön a PWC-nél dolgozott, ahol egy bemutatkozó interjúban azt mondta, a legszívesebben Putyinnal és Orbán Viktorral vacsorázna együtt. Ez az óhaja változott-e, illetve sikerült-e azóta valamelyikükkel vacsorázni? Ha igen, miről volt szó?

Azt is mondta, biztosan fekete párduc lenne, ha állatként újjászülethetnek. Miért pont ezt az állatot választotta?

A napokban a Bloombergnek azt mondta, nem az Orbán-rendszer a korrupt. 2015-ben a Fidesz-kormány egyik agytrösztje, Lánczi András viszont azt nyilatkozta, hogy amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája. Mit gondol, melyikük látja hibásan a helyzetet? Illetve változtatott-e azóta az álláspontján?

Az eltelt több mint egy hétben azonban nem kaptunk választ a kérdésekre.