„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Ligeti: Nincs igaza Bírónak, a rendszer terméke és módszere a korrupció

17/01/2023 18:09

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem ért egyet ez Integritás Hatóság elnökének szavaival Ligeti Miklós. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a korrupció mindenképpen rendszerszintű probléma Magyarországon, attól függetlenül is, hogy a korrupt tevékenységet egyének követik el. És bár reméli, hogy nem így értette Bíró Ferenc nyilatkozatát, ha mégis így lenne, semmi értelme nem lenne az Integritás Hatóságnak.

2023. január 17. Megbeszéljük - részlet 23.01.17. Ligeti Miklós
18:55
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az uniós pénzeket érintő korrupció feltárására létrehozott Integritás Hatóság elnöke, Bíró Ferenc azt mondta, szerinte nem lehet egyenlőségjelet tenni a korrupció és a magyar kormány közé, mivel szerinte "nem az Orbán-rendszer korrupt, hanem az egyes emberek, az egyének."

"A remény hal meg utoljára" – mondta a Megbeszéljük műsorában Ligeti Miklós. a Transparency International Magyarország jogi igazgatója elmondta azt is, hogy a jelentésben pontosan az szerepel, hogy "nem lehet egyenlőségjelet tenni a korrupció és a magyarországi rendszer között, a korrupció mögött egyéni magatartások állnak". Ezek alapján nem ad igazat Bírónak. Szerinte a korrupció mindenképpen rendszerszintű probléma Magyarországon, attól függetlenül is, hogy a korrupt tevékenységet egyének követik el. "A rendszer terméke és módszere a korrupció" – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy ha ez nem így volna, Integritás Hatóság sem létezne, hiszen az Európai Bizottság azért kényszerítette ki ezt a lépést, mert a korrupció kifejti hatását a többi között az igazságszolgáltatásban és a közbeszerzésekben is. A visegrádi országok közt riasztó korrupciós helyzet tapasztalható.

Összességében reméli, hogy Bíró nem egészen így gondolkodik a magyar helyzetről, ha mégis, akkor az egész Integritás Hatóságnak nincs sok értelme.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Ligeti Miklóssal
2023.01.17., kedd 16:15
Riporter: Bolgár György