„Köszönjük,
A lényeg

Hatmilliárdért felújított villában ülésezett a Corvin-lánc testület, de sem Novák, sem Orbán nem ért rá megnézni őket

9/03/2023 07:00

| Szerző: Klubrádió

A néhai miniszterelnök Tisza István 105 évvel ezelőtt történt meggyilkolásának helyszínén, a Hermina úti Róheim-villa Zodiákus-teremnek is nevezett, Zsolnay-kerámiával díszített, fakazettás mennyezetű ebédlőjében tartotta február 6-án közgyűlését a Magyar Corvin-lánc testület – írja a hvg.hu.

Ez az a köztestület, amelyik a második legmagasabb rangú állami kitüntetést, az 1930-ban Horthy által alapított, majd az Orbán-kormányok által kétszer is “feltámasztott” Corvin-láncot adományozza,

de 2018 óta nem döntött új kitüntetettről.

Corvin-lánc kitüntetéseket adott át Áder János a Parlament
 
Corvin-lánc kitüntetéseket adott át Áder János 2018-ban. Azóta sem történt ilyen.2018-ban. MTI Fotó: Illyés Tibor
 
 

A testület először tartotta a testület az ülését az államtól kapott, majd mintegy 6 milliárd forintos ráfordítással felújított és berendezett saját székházában, a Róheim-villában. A tagok utoljára 2019-ben gyűltek össze személyesen, azóta csak távmunkában hoztak néhány döntést.

A február 6-i közgyűlésre a testület két díszvendéget is hívott, Novák Katalin államfőt és Orbán Viktor miniszterelnököt. Ám egyikük sem ment el, hanem “kimentését kérte”, tudniillik Novák éppen Szkopjéban tárgyalt, Orbán pedig kormányülést tartott Sopronbánfalván.