„Klubrádió
A lényeg

Hatmilliárdból újítottak fel villát egy szinte láthatatlan testületnek

1/12/2022 19:33

| Szerző: Klubrádió

Bőven 6 milliárd forint körül lesz a Városligetre néző műemlék Róheim-villából kialakított, zene- és szivarszobával, lakosztályokkal rendelkező székházba költözés végszámlája, amit a Corvin-lánc Testület közpénzből fizet – írja a hvg.hu. A szervezet tagjai utoljára 2019-ben ültek össze személyesen és új kitüntetett sem volt 2018 óta – tették hozzá.

Csak bútorokra jóval többet költött a Corvin-lánc Testület, mint az a 280 millió, amennyibe Novák Katalin köztársasági elnök rezidenciájának felújítása és berendezése került mozi-, zene-, és sminkszobástul. Ráadásul a magáról ritkán hallató köztestületnél a több százmillió forintos bútorvásárlás csak a jéghegy csúcsa – jegyzi meg a hvg.hu.

Bőven 6 milliárd forint körül lesz a Városligetre néző műemlék Róheim-villából kialakított, zene- és szivarszobával, lakosztályokkal rendelkező székházba költözés végszámlája, amit a Corvin-lánc kitüntetést odaítélő szervezet közpénzből fizet. Ráadásul úgy ennyi a költség, hogy az ingatlant ingyen kapták az államtól – olvasható a cikkben.

Horthy alapította

Felidézik, a Corvin-lánc jelenleg a második legmagasabb rangú állami kitüntetés a Szent István rend után. A Corvin-láncot, illetve az alacsonyabb fokozatot jelentő Corvin-koszorút eredetileg Horthy Miklós kormányzó alapította Hunyadi Mátyás emlékére 1930-ban, Klebelsberg Kúnó kultuszminiszter ötletére.

Az utoljára 1943-ban Lehár Ferenc zeneszerzőnek, karmesternek odaítélt Corvin-lánc kitüntetést 1953-ban meg is szüntették, majd az első Orbán-kormány idején, 48 évvel később alapították újra. A külsőségeiben az előddel megegyező, (Magyar) Corvin-láncot 2001-ben újra 12 díjazott kapta meg. Elsőként – amerikai otthonában, Várhegyi Attila államtitkártól – Teller Ede Nobel-díjas atomfizikus.

A 2002-es kormányváltás után menesztették a Corvin-lánc Irodát vezető Schmidt Máriát, és a szocialista kormányok „eltemették” a díjat. A kitüntetést az Orbán-kormány aztán 2011-ben másodszor is újjáélesztette.

 
Róheim-villa Budapesten, a XIV. kerületi Hermina út 45-ben. Itt gyilkolták meg Tisza István miniszterelnököt. A kép jóval a felújítás előtt, 2007-ben készült (forrás: Wikimedia Commons).
 

Személyesen utoljára 2019-ben gyűltek össze

Ahogy a Horthy-korszakban is maguk a díjazottak alkottak "rendet", úgy a jelenlegi 12 Corvin-lánc-tulajdonos is külön testületet alkot: a Corvin-lánc Testület köztestületnek számít, és joga van az egyikük halálával megüresedő hely betöltésére javaslatot tenni a díjat adományozó kormányfőnek.

A díjazottak közül kerül ki a Corvin-lánc Testület elnöke és helyettese: előbbi Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke, utóbbi Marton Éva operaénekes. A Testület hivatali feladatait titkárság látja el, a főtitkár Klinghammer István akadémikus, aki a Corvin-lánc Irodát miniszterelnöki megbízottként vezeti. A titkárságnak sokáig 1-2 alkalmazottja volt, ez nemrég 4-re nőtt, ahogy a fizetésük is szépen emelkedett, összesen 9,9 millió forint volt az idei harmadik negyedévben.

A portál cikkében azt írja: a törvény szerint ugyan évente minimum egy közgyűlést össze kell hívni, de ezeken jobbára az alapszabályt módosítgatják és más adminisztratív döntéseket hoznak, jelentősnek mondható határozat, új díjazottakról döntés például 2018 óta nem volt. 

Olykor évi két közgyűlést is tartanak – a honlapjuk szerint így volt 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is –, de személyesen utoljára 2019. május 10-én jöttek össze a tagok, vagyis 3,5 éve. Azóta csak “ülés tartása nélküli határozathozatal keretében” volt közgyűlés – tavaly és idén 1-1 –, ami az Alapszabályból kiolvashatóan úgy működik, hogy szétküldik a döntési javaslatot és mindenki válaszküldeményben szavaz.

Korhű műtárgyak is kellenek

Nemrég írtak ki közbeszerzést korhű műtárgyak vásárlására is. Ez speciális, egyszereplős verseny lesz, ugyanis a testület egy régiségkereskedőnél már kinézte a teljes, 72 tételes műtárgylistát: Mednyánszky-, Keleti-, Ligeti-, Lotz- és Czóbel-festményeket, szobrokat, vázákat, dísztárgyakat, tükröket és öt állóórát vásárolnak.